Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Emergency Response

Tipsa om artikeln
Inom kompetensområdet Emergency Response har MSB kvalitetssäkrade och utbildade individer i resursbasen med en rad olika kompetenser.
MSB har ett antal snabbinsatsstyrkor som ska kunna mobiliseras med mycket kort varsel. Individerna i dessa styrkor har utbildats och övats för att snabbt kunna sättas in någonstans i världen.

Kompetensområdet Emergency Response

Begreppen anges på engelska då det är den terminologin som används i resursbasen och där direktöversättningar ibland kan bli missvisande. 
                               

Swedish Response Team (Stödstyrkan)

Swedish Response Team har bildats för att Sverige snabbt ska kunna bistå personer, med hemvist i Sverige, som drabbas av en allvarlig händelse utomlands. I Swedish Response Team ingår förutom MSB, även myndigheterna Socialstyrelsen, Rikskriminalpolisen samt organisationerna Svenska kyrkan, Röda korset och Rädda Barnen.
 
Swedish Response Team består av personal som är rekryterad av ovanstående myndigheter och organisationer. Den aktuella snabbinsatsstyrkan är flexibel och sätts samman utifrån de behov som finns och ska med kort varsel kunna stödja utlandsmyndigheter och drabbade.
 
Exempel på kompetenser som ingår i Swedish Response Team och som rekryterats in av MSB är: Air Transport Officer, Finance Officer, ICT Officer, Information Officer, Analytiker, Security Advisor.

Swedish International Fast Response Team – Urban Search And Rescue (SWIFT USAR)

Direkt efter en naturkatastrof som exempelvis en jordbävning kan MSB skicka en styrka som ska söka av det drabbade området och rädda överlevande.  I dagsläget finns en sök- och räddningsstyrka - SWIFT USAR.
 
Ett heavy team består av 76 personer och 12 hundar medan ett medium team består av 48 personer samt sex hundar. Styrkan ska kunna vara självförsörjande under tio dagar.
 
Konceptet SWIFT USAR bygger på ett samarbete mellan MSB och fyra räddningstjänster (StorStockholm, Södertörn, StorGöteborg och Syd), frivilliga motorcykelkåren samt svenska brukshundsklubben.
  
Exempel på kompetenser som ingår i SWIFT USAR är: Rescuer, Dog Handler, MC Orderly, Medic, Information Officer, ICT Officer
Publicerad: 2009-11-25 kl. 15:53 | Senast granskad:2017-01-23 kl. 16:39
Kontakt:
No such user