Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkerhet

Tipsa om artikeln
MSB strävar efter att vara en trygg arbetsgivare. Det gäller för personal såväl i Sverige som utomlands. Många av MSB:s insatser genomförs på platser med ett förhöjt säkerhetsläge.
Med detta i åtanke är det viktigt att du som insatspersonal har ett aktivt säkerhetstänkande genom hela insatsen och på detta sätt minimerar riskerna för att råka illa ut. 

Inför insats

När MSB får en förfrågan att exempelvis bemanna en insats görs en säkerhetsbedömning. Utifrån tillgänglig information om landet eller regionen och det uppdrag som ska utföras fattar MSB beslut om genomförande av insatsen.

När du får en förfrågan om att åka på insats kan du få kort information om säkerhetsläget i det land du ska åka till från din HR- handläggare. Säkerhetsstödet från MSB sker framförallt inför en insats. När du är på plats är det du som har bäst möjlighet att avläsa säkerhetsläget och du har ett stort eget ansvar för din säkerhet.

 

Du ska även ta stöd av mottagarorganisationens säkerhetsrådgivare. Strax före avfärd, ofta i samband med informationsträffen, finns möjlighet att få en säkerhetsgenomgång av personal från MSB.

 
På MSB råder vi dig att dessutom aktivt följa nyhetsrapportering i landet i fråga för att ha beredskap för eventuella förändringar i säkerhetsläget.
 

Säkerhetsutbildningar

När du har blivit registrerad i MSB:s resursbas får du information från din HR-handläggare att du ska genomföra FN:s internetbaserade säkerhetsutbildningar ”Basic and Advanced Security in the Field”. Dessa fins att tillgå på MyPages.
 
Utbildningarna ska ge dig ett ökat säkerhetstänkande och visa på strategier för att öka säkerheten och välbefinnandet under insats. Det viktigaste skyddet för dig under insatsen är din egen kunskap om landet i fråga, kunskap om personlig säkerhet samt inte minst ditt goda omdöme.
 

Basic Security in the Field

Genom utbildningen ”Basic Security in the Field” ges information och utbildning om bland annat:
  • FN:s säkerhetssystem
  • Hur du som insatspersonal ska skydda dig på vägar, i hemmet och på arbetsplatsen
  • Hur du som insatspersonal ska agera kring hälsa och trygghet samt personlig säkerhet under insats

Advanced Security in the Field

I ”Advanced Security in the Field”  ges information och utbildning om bland annat:
  • Hur du ska tänka när det gäller ditt offentliga beteende och din framtoning under insats
  • Hur du ska använda olika hjälpmedel för att minimera riskerna som kan finnas under insats
  • Hur du ska gå tillväga för att bedöma säkerhetsrisker som kan finnas när du är på insats

Hostile Environment and Security Training

Ska du åka på en EU-mission kommer du att få genomföra den internetbaserade HEST (Hostile Environment and Security Training) utbildningen. I denna utbildning får du information och utbildning inom bland annat
  • Första hjälpen, hälsa och hygien 
  • Fientlig miljö, vad dina möjligheter är samt hur du ska planera din säkerhet under insats
  • Säkerhetsmedvetenhet samt hur du ska förhindra kidnappning under insats

Om något händer

Skulle något hända under insats anpassas åtgärderna efter den specifika händelsen. Om ett team från MSB är på insats är det teamledaren som beslutar om vilka åtgärder som ska vidtas. Om du åker som sekonderad är det uppdragsgivaren som ansvarar för din säkerhet enligt avtal de har med MSB.
 
Du ska alltid kontakta din projektledare eller MSB:s tjänsteman i beredskap (utanför kontorstid) om säkerhetsläget förändras. 
 
Vid ytterligare frågor kring din säkerhet på insats kan du alltid vända dig till MSB med dina frågor.
Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:23 | Senast granskad:2016-01-29 kl. 18:46
Kontakt:
Camilla Abelson Camilla.Abelson@msb.se