Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hälsa och säkerhet

Tipsa om artikeln
Hälsa och säkerhet berör på många sätt MSB:s insatser. På följande sidor kan du läsa mer om det arbete som vi gör kring hälso- och säkerhetsfrågor. Fokus kommer att vara på individens och gruppens hälsa.
Inom området hälsa och säkerhet kan du läsa om exempelvis vaccinationer, hälsoundersökningar, stresshantering samt hur vi arbetar med säkerhet inför och under insatsarbete.

Hälsa

Många av MSB:s insatser genomförs i länder med dåligt utbyggd infrastruktur, bristfällig eller obefintlig såväl grundläggande som avancerad sjukvård. Möjligheten till snabb medicinsk evakuering kan vid vissa insatser eller under vissa perioder vara mycket begränsad. Som arbetsgivare ställer MSB därför medicinska krav på sin insatspersonal.
 
Syftet med MSB:s hälsokrav är att minimera de ökade hälsorisker som utlandstjänstgöring innebär, samt att undvika allvarliga skador och/eller sjukdomsfall som kan äventyra individens eller gruppens säkerhet.

Det är viktigt att du som redan är, samt du som är intresserad av att bli, registrerad i MSB:s resursbas får veta mer om de risker som kan uppstå i de miljöer där våra insatser genomförs och hur vi aktivt arbetar för att möta dessa.
 
Innan du deltar i en insats får du veta mer om det sjukvårdsstöd som MSB erbjuder, våra vaccinationsrekommendationer och de hälsokrav vi ställer på dig som registrerad i resursbasen.
 

Säkerhet

Säkerhet är en central del som ska genomsyra hela insatsarbetet. Inför en eventuell insats gör ansvarig projektledare en riskanalys av insatsområdet för att se om säkerhetsläget tillåter MSB att skicka insatspersonal dit. Är resultatet av riskanalysen till belåtenhet kan förberedelserna för insats påbörjas.
 
Alla som är registrerade i MSB:s resursbas ska ha genomgått MSB:s introduktionsutbildning där kunskap om den personliga säkerheten spelar en central roll. När aktuell insatspersonal kommer till informationsträff inför insats får de specifik säkerhetsinformation om regionen.
 
De får bland annat veta mer om säkerhetsläget för insatsområdet samt information om vilka åtgärder MSB vidtagit i förhållande till säkerhetsläget, vad de bör förbereda sig för och tänka på under insatsen.
 
Insatspersonalen ska under hela insatsen ha säkerhetstänkandet aktivt och använda sig av de verktyg som de får bland annat vid infoträffen för att minimera säkerhetsriskerna.
Publicerad: 2009-09-29 kl. 17:22 | Senast granskad:2016-01-29 kl. 18:30
Kontakt: Medicinsk koordinator på MSB medicinsk.koordinator@msb.se