Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Tipsa om artikeln
Området CBRNE, eller farliga ämnen som det också benämns, omfattar flera olika verksamheter, ställer krav på många olika kompetenser och berör alla nivåer i samhället.

Varför en strategi?

Det stora antalet aktörer inom området ställer omfattande krav på samverkan inom och över områdesgränser och mellan lokal, regional och nationell nivå. Det är bland annat för att underlätta de omfattande samarbetsbehoven inom området som denna strategi tagits fram.

Hur ska strategin användas?

Alla aktörer som är verksamma inom och berörda av området ska kunna använda strategin som grund för gemensam planering och samverkan samt för att identifiera hur de kan bidra till ett samlat svenskt CBRNE-arbete på alla nivåer; från lokal till internationell nivå.

Mål och delmål

Strategin innehåller fyra mål.
Mål 1 – Samverkan och samordning
Mål 2 – Hot och risker
Mål 3 – Skapa förmåga
Mål 4 – Styrinstrument
Varje mål innehåller också delmål för aktörer på olika nivåer, samt vägledning som beskriver hur aktörerna kan arbeta och vilka verktyg som kan användas för att nå målen.

Prioriterade områden

Inom ramen för strategiarbetet har prioriterade områden, det vill säga viktiga utvecklingsområden, identifierats. De prioriterade områdena hittar du i bilaga 1 i strategin. Alla aktörer har ett ansvar att verka för att arbete bedrivs inom de olika prioriterade områdena.

Årsrapport CBRNE-strategin

Årlig rapport om genomförda aktiviteter inom CBRNE-strategins område. Alla aktörer är välkomna att bidra med information till årsrapporten.

Material om strategin

NY! Film om Aktörsgemensam CBRNE-strategi (länk till ny sida)

Aktörsgemensam CBRNE-strategi (länk till ny sida)

Power point-presentation om Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Power point-presentation om prioriterade områden

Faktablad om CBRNE-strategin

Publicerad: 2014-01-30 kl. 13:44 | Senast granskad:2018-04-29 kl. 09:03
Kontakt:
Mirja Lenz Torbjörnsson Mirja.LenzTorbjornsson@msb.se
Ingrid Persson Ingrid.Persson@msb.se
Nyheter CBRNE

Nationell konferens för oljeskadeskydd 2018 – dokumentation tillgänglig

2019-01-08 kl. 22:01
Årets konferens genomfördes den 21-22 november i Stockholm.

Nytt oljeskyddsförråd i Skåne

2018-11-26 kl. 14:13
Idag har MSB en överenskommelse med Kustbevakningen kring lagerhållning och underhåll av oljeskyddsmateriel. Platserna där MSB har materiel i Kustbevakningens miljöskyddsförråd är Göteborg, Stockholm (Djurö), Gotland (Slite), Oskarshamn samt Härnösand.

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 5 september

2018-09-28 kl. 11:09
Den 5 september genomfördes ett Aktörsgemensamt CBRNE-möte i Stockholm med ca ett 100-tal deltagare från såväl nationella, regional som lokala aktörer och näringsliv. - Mötet riktar sig till dem som arbetar med frågor inom området CBRNE (farliga ämnen) på alla nivåer och inom samtliga samhällssektorer och de brukar vara välbesökta. Vi som jobbar med samordning av CBRNE-frågor är väldigt glada över att det är så stort engagemang i frågorna, säger Mirja Lenz Torbjörnsson på MSB.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14