Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Tipsa om artikeln
Området CBRNE, eller farliga ämnen som det också benämns, omfattar flera olika verksamheter, ställer krav på många olika kompetenser och berör alla nivåer i samhället.

Varför en strategi?

Det stora antalet aktörer inom området ställer omfattande krav på samverkan inom och över områdesgränser och mellan lokal, regional och nationell nivå. Det är bland annat för att underlätta de omfattande samarbetsbehoven inom området som denna strategi tagits fram.

Hur ska strategin användas?

Alla aktörer som är verksamma inom och berörda av området ska kunna använda strategin som grund för gemensam planering och samverkan samt för att identifiera hur de kan bidra till ett samlat svenskt CBRNE-arbete på alla nivåer; från lokal till internationell nivå.

Mål och delmål

Strategin innehåller fyra mål.
Mål 1 – Samverkan och samordning
Mål 2 – Hot och risker
Mål 3 – Skapa förmåga
Mål 4 – Styrinstrument
Varje mål innehåller också delmål för aktörer på olika nivåer, samt vägledning som beskriver hur aktörerna kan arbeta och vilka verktyg som kan användas för att nå målen.
Att nå målen kommer också att tydliggöra vilka roller olika aktörer har i samhället och underlätta för aktörerna att lyfta frågeställningar till rätt nivå. Detta ger förutsättningar för att skapa och upprätthålla en nationell förmåga inom området CBRNE.

Genom strategin hoppas vi att vårt gemensamma arbete inom ett komplext område ska bli lättare. Mycket bra arbete är gjort och mycket återstår!

Prioriterade områden

Inom ramen för strategiarbetet har prioriterade områden, det vill säga viktiga utvecklingsområden, identifierats. De prioriterade områdena hittar du i bilaga 1 i strategin. Alla aktörer har ett ansvar att verka för att arbete bedrivs inom de olika prioriterade områdena.

Material om strategin

 

Aktörsgemensam CBRNE-strategi (länk till ny sida)

Power point-presentation om Aktörsgemensam CBRNE-strategi

Power point-presentation om prioriterade områden

Faktablad om CBRNE-strategin

Publicerad: 2014-01-30 kl. 13:44 | Senast granskad:2017-10-06 kl. 14:09
Kontakt:
Mirja Lenz Torbjörnsson Mirja.LenzTorbjornsson@msb.se
Ingrid Persson Ingrid.Persson@msb.se
Nyheter CBRNE

Aktörsgemensamt CBRNE-möte i januari

2017-12-21 kl. 10:17
Kom ihåg att anmäla dig till aktörsgemensamt CBRNE-möte i Stockholm 24–25 januari. Mötet riktar sig till alla som arbetar med frågor inom området CBRNE (farliga ämnen), från lokal till central nivå, och där alla har ett gemensamt ansvar för innehållet. Sista anmälningsdag är 10 januari.

Välkommen till 2017 års nationella konferens för oljeskadeskydd

2017-10-10 kl. 12:11
NSO (Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd) samlar aktörerna till årlig konferens för svensk oljeskadeskydd.

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 23 augusti

2017-08-29 kl. 13:25
Årets sista aktörsgemensamma CBRNE-möte ägde rum 23 augusti.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14