Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Oljeskyddsplaner

Tipsa om artikeln
Det kan vara lämpligt att ha en plan för räddningstjänstinsatsen och den efterföljande saneringen efter ett oljepåslag. Här hittar du exempel på hur oljeskyddsplaner kan utformas.

Kommunen har ingen skyldighet att upprätta ett handlingsprogram för sanering efter ett oljepåslag, dvs. en oljeskyddsplan. Men en god beredskap med i förväg fastställda rutiner för organisation, ansvar, åtgärder för både räddningsinsats och saneringsfas mm, ökar möjligheten för en lyckad insats som blir effektiv både vad gäller resursanvändning och kostnader.

Oljeskyddsplanerna ger förslag på struktur och innehåll som sedan kan modifieras efter den egna kommunens förhållanden. 

Nedanför redovisas hur oljeskyddsplaner kan utformas samt en ett par guider på en oljeskyddsplan.

Oljeplan för Sydöstra Skåne

Oljeplan för sydvästra Skåne

Oljeplan för Skåne Nordväst, med bilagor

Huvuddokument för anpassning

Bilaga till Oljeskyddsplan Skåne Nordväst - Dokumentationsunderlag

Bilaga till Oljeskyddsplan Skåne Nordväst - Organisation och ledning

Guide för oljeskyddsplaner (MSB)

MSB har inom EU-projektet Baltic Master II, tagit fram en guide för hur en oljeskyddsplan kan se ut. Planen är övergripande så att den kan anpassas till de lokala förhållandena i kommunen.

Läs mer på Baltic Master II hemsida

MSB oljeskyddsplan

Guide för oljeskyddsplaner (Baltic Master II)

Denna guide har sammanställts för att introducera nya personer i processen för oljeskyddsplaneringen, ge exempel på ämnen att inkludera och redogöra för existerande oljeskyddsplaner och tips på var man kan hitta mer information. Den har tagits fram inom EU-projektet Baltic Master II och är resultatet av de metoder och processer som följts under projektet.

De flesta läsare kommer förmodligen redan ha någon form av åtgärdsplan, krisplan eller beredskapsplan för katastrofer eller extraordinära situationer. En beredskapsplan för oljeutsläpp är i bästa fall ett tillägg till befintliga planer och särskilt anpassat för oljeskydd och beredskapsplanering.

För att vara tillräckligt flexibel och kunna tillämpas i många olika länder har den avsiktligt lämnats ganska allmän. Författarna har strävat efter att fokusera på de viktigaste allmänna frågorna som ska behandlas i en beredskapsplan för oljeutsläpp.

Mapp: Planering oljeskyddsplan

Publicerad: 2012-05-04 kl. 14:56 | Senast granskad:2014-09-09 kl. 08:40
Kontakt:
No such user
Kontakt
Sonja Dobo, samordnare
sonja.dobo@msb.se
010-240 54 51
 
 
 
Utbildning WebRIB
MSB erbjuder i samarbete med Stockholms brandförsvar en webbutbildning för olyckor med farliga ämnen.
 

MSB erbjuder i samarbete med Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen följande utbildning: