Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ersättning vid utflöde av olja och andra skadliga ämnen

Tipsa om artikeln
Om en kommun har haft kostnader för räddningstjänst eller sanering med anledning av utflöde av olja eller andra skadliga ämnen, har kommunen rätt till ersättning från staten.
Fakta
MSB är den myndighet som reglerar kostnaderna till kommunerna efter ett oljeutsläpp.
 
Mer information om ersättning finns i Allmänna råd och kommentarer om ersättning till kommuner för räddningstjänst och viss sanering (SRVFS 2004:11).
 
 
Kontakt
Om du har fler frågor om ersättning vid oljeutsläpp är du välkommen att kontakta
010-240 53 82
 

När ersätts kommunen?

Lagen om skydd mot olyckor 7 kap. 2§ (2003:778) innehåller bestämmelser för ersättning till kommuner som haft kostnader för räddningstjänst eller sanering med anledning av utflöde av olja eller andra skadliga ämnen samt andra frågor som är kopplade till frågan om ersättning. Vidare regleras bestämmelser om självrisk i förordningen om skydd mot olyckor 7 kap. 1 § (2003:789).

7 kap. 2 §

När utflöde i vatten av olja eller andra skadliga ämnen föranleder insatser i kommunal räddningstjänst, har kommunen rätt till ersättning av staten för den del av räddningstjänstkostnaderna som överstiger ett av regeringen fastställt belopp, om utflödet har skett utanför Sveriges sjöterritorium eller inom den del av sjöterritoriet där räddningsinsatser skall göras enligt 4 kap. 5 § eller inom Göta älv, Trollhätte kanal eller Södertälje kanal.
 
Om en kommun haft kostnader för sanering med anledning av sådant utflöde som avses i första stycket, har kommunen rätt till ersättning av staten för den del av saneringskostnaderna som överstiger ett av regeringen fastställt belopp.
Publicerad: 2009-11-27 kl. 15:24
Kontakt:
Magnus Olofsson Magnus.Olofsson@msb.se
Nyheter CBRNE

Aktörsgemensamt CBRNE-möte i januari

2017-12-21 kl. 10:17
Kom ihåg att anmäla dig till aktörsgemensamt CBRNE-möte i Stockholm 24–25 januari. Mötet riktar sig till alla som arbetar med frågor inom området CBRNE (farliga ämnen), från lokal till central nivå, och där alla har ett gemensamt ansvar för innehållet. Sista anmälningsdag är 10 januari.

Välkommen till 2017 års nationella konferens för oljeskadeskydd

2017-10-10 kl. 12:11
NSO (Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd) samlar aktörerna till årlig konferens för svensk oljeskadeskydd.

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 23 augusti

2017-08-29 kl. 13:25
Årets sista aktörsgemensamma CBRNE-möte ägde rum 23 augusti.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 
 


Sveriges strategi för oljeskadeskydd
Antal
 

 
Sveriges strategi för oljeskadeskydd - underlagsrapport
Antal
Ej i lager
 
 

 

Sveriges strategi för oljeskadeskydd - handlingsplan
Antal