Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sveriges strategi för oljeskadeskydd

Tipsa om artikeln
Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) har gemensamt tagit fram en strategi för området oljeskadeskydd. Strategin riktar sig till alla berörda aktörer, oavsett om det är en kommun, ett privat företag, en frivilligorganisation eller en myndighet som har en roll eller ansvar före, under eller efter en händelse med utsläpp av olja till sjöss och på strand.
Kontakt

Mats Berglund, enhetschef
mats.berglund@msb.se
010-240 54 90

 

Strategin lanserades i juni 2014. Se dokumentation och film från slutseminariet här.
Dokumenten går att ladda som i PDF och finns till höger. Det går även att beställa tryckta exemplar.

Bild: Den nationella processen för oljeskadeskydd består av fem delar: riskbild, strategi, underlagsrapport, handlingsplan och samordning. Arbetet bidrar till fastställda mål och prioriteringar. Samtliga delprocesser utvecklas och förvaltas aktörsgemensamt av NSO.

Lansering av handlingsplan
(maj, 2016)

Nu är den strategiska processen för nationellt oljeskadeskydd komplett. Sista delen i serien är handlingsplanen, som ger berörda aktörer stöd i vilka åtgärder som bör prioriteras för att nå strategins mål. Dokumentet ger en gemensam grund att stå på och ett konkret stöd i aktörernas egna arbete med oljeskadeskydd.

Ett särskilt prioriterat område i handlingsplanen är hur det centrala stödet bör samordnas för att bli tydligare för användarna. En utredning startas upp i närtid som syftar till att ge ökad tydlighet kring roller och ansvar på området.

Ny kunskapsöversikt över framtida riskbild
(maj, 2016)

Parallellt med handlingsplanen lanseras också kunskapsöversikten Riskbild för oljeolyckor till sjöss i Sverige i en ny, uppdaterad version. Uppdateringarna fokuserar främst på ny kunskap om oljetransporter från Ryssland samt ny information som kompletterar riskbilden för Västerhavet och de stora sjöarna. Kunskapsöversikten ligger till grund för det strategiska arbetet men kan även användas som stöd med risk- och sårbarhetsanalyser.

Nationell konferens för oljeskadeskydd

En årlig konferens för området oljeskadeskydd har genomförts årligen sedan 2012 av NSO. Syftet med konferensen är att samla berörda aktörer och experter och går igenom läget, strategier, planer och utmaningar samt delar goda exempel och diskuterar en hållbar väg framåt för området. Sedan 2016 har konferensen roterande värdskap mellan NSO myndigheterna. Länsstyrelserna är värd för konferensen 2017 som preliminärt genomförs i slutet av året i Malmö. År 2018 kommer konferensen ha internationellt tema och arrangeras i anslutning till HELCOM Balex Delta övningen. Information om konferensen uppdateras löpande i MSB:s kalender.

Dokumentation från tidgare konferenser och seminarier

2012 (Stockholm)
2013 (Stockholm)
2014 (Stocholm)
2015 (Göteborg 
2016 (Helsingborg)

Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd

Sjöfartsverket (extern webbplats)

Transportstyrelsen (extern webbplats)

Kustbevakningen (extern webbplats)

Länsstyrelserna (extern webbplats)

Havs- och vattenmyndigheten (extern webbplats)

Sveriges kommuner och landsting, SKL (extern webbplats)

Naturvårdsverket (extern länk)

samt Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB

Publicerad: 2009-11-13 kl. 13:31 | Senast granskad:2017-01-10 kl. 16:51
Kontakt:
Nyheter CBRNE

Aktörsgemensamt CBRNE-möte i januari

2017-12-21 kl. 10:17
Kom ihåg att anmäla dig till aktörsgemensamt CBRNE-möte i Stockholm 24–25 januari. Mötet riktar sig till alla som arbetar med frågor inom området CBRNE (farliga ämnen), från lokal till central nivå, och där alla har ett gemensamt ansvar för innehållet. Sista anmälningsdag är 10 januari.

Välkommen till 2017 års nationella konferens för oljeskadeskydd

2017-10-10 kl. 12:11
NSO (Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd) samlar aktörerna till årlig konferens för svensk oljeskadeskydd.

Aktörsgemensamt CBRNE-möte 23 augusti

2017-08-29 kl. 13:25
Årets sista aktörsgemensamma CBRNE-möte ägde rum 23 augusti.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
 
 


Sveriges strategi för oljeskadeskydd
Antal
 

 
Sveriges strategi för oljeskadeskydd - underlagsrapport
Antal
Ej i lager
 
 

 

Sveriges strategi för oljeskadeskydd - handlingsplan
Antal