Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ord- och begreppsförklaringar

Tipsa om artikeln
När det gäller e-fordon finns en del ord och begrepp som kan behöva förklaras lite närmare. Här nedan finns en liten sammanställning över dessa.

E-fordon

El-, elhybrid- och bränslecellsfordon, fordon som har någon typ av elektrisk framdrift.

Traktionssystem

Batterisystem för framdrift i e-fordon.

Friflytande

När batteriet och drivsystemet har kopplats ifrån är batteriet friflytande, kontakt saknas med bl.a. elmotor och fordonets chassi.

Termisk rusning

En okontrollerad och irreversibel ökning av den interna celltemperaturen, kan leda till brand i batteriet.

NiMH

Nickelmetallhydridbatterier. Används framför allt i äldre e-fordon och även batteridrivna handverktyg såsom borrmaskiner.

Li-jon

Litiumjonbatterier. Används i stor utsträckning i dagens e-fordon samt bärbara datorer, mobiltelefoner och batteridrivna elverktyg.

Ljusbåge

Båge av ström som passerar genom luft. Extremt het och kraftfull tändkälla.

Fob (Key fob)

"Tändningsnyckel"

Servicebrytare

Apparat som servicepersonal med särskild kompetens kan hantera för att avaktivera traktionsbatteriet.

Kortslutning

Oavsiktlig koppling av elektrisk krets med ledande material som har resistans nära noll Ohm. T.ex. en skiftnyckel som kortsluter polerna på ett 12-voltsbatteri.

Strömrusning

Felström som uppstår mellan två av batteriets poler där inte kortslutningsskydd i form av smältsäkring finns installerad i kretsen. Strömmens storlek är beroende av ledarens beskaffenhet att leda ström. T.ex. har saltvatten god förmåga att leda ström medan färskvatten har låg förmåga att leda ström varför salthalt påverkar storlek på strömrusningen.

Publicerad: 2013-10-16 kl. 13:27
Kontakt:
Yvonne Näsman Yvonne.Nasman@msb.se