Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Risker för människa och miljö i samband med brandsläckning med fokus på brandsläckningsskum och dess konsekvenser

Tipsa om artikeln
De senaste åren av en rad aktiviteter genomförts för att öka kunskapen om brandsläckningsskum och konsekvenser på människa och miljö i samband brand och släckning med brandskum. Under 2015 genomförde MSB en rad seminarier i ämnet. Här kan du se seminarierna i sin helhet.

En studie startades upp 2014 för att kartlägga förekommande brandsläckningsskum och konsekvenser på människa och miljö i samband brand och släckning med brandskum. Studien pågår även under 2016. Debatten har varit och är mycket hög både i Sverige och utomlands. Förbud diskuteras och ett ämne, PFOS, är förbjudet att använda sedan 2011. Brandskum innehåller ett antal olika kemiska ämnen och det hela liknas som en kemikalisk "cocktail". Ämnena kan orsaka skador på både människa och miljö och påverkar reproduktionen av både människa och djur. Ska vi fortsätta att använda dessa produkter och därmed negativt påverka både människa och miljö. MSB:s hållning är att begränsa användandet så långt som möjligt och endast använda brandsläckningsskum där inget annat släckmedel har verkan eller att alternativt låta objektet brinna under kontroll.

Regeringen gav den 15:e januari 2015 ett regeringsuppdrag till KemI, Naturvårdsverket, Havs och Vatten myndigheten, livsmedelsverket, SIG, SGU samt MSB att screena förekomsten av kemikalier i miljön med ett särskilt fokus på brandsläckningsskum. Dricksvattentäkter är utslagna och många är hotade. Studien har specialgranskat vissa skumvätskor och analyserat innehållet i dessa, vidare har tester utförts för att se vad som bildas vid brandsläckning och hur detta kan påverka människa och miljö.

Se seminarierna på YouTube

Seminariet vände sig till kommunernas miljökontor, räddningstjänster och andra intressenter inom området miljö och hälsa.

Genomförandet skedde på fyra olika platser med start i Borås, Sundsvall, Landskrona och Landskrona och i Stockholm. Samtliga seminarier dokumenterades och vi visar nu en filmupptagning från seminariet på Stockholms universitet. Föreläsningarna är numrerade 1 till 5 och för att få rätt input till dessa finns ett Intro som speglar medias intresse för frågan.

Till seminarierna på YouTube

Publicerad: 2016-04-29 kl. 08:50
Kontakt:
Bo Andersson Bo.Andersson@msb.se

Vatten och andra släckmedel
Antal