Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Klassificering av bränder

Tipsa om artikeln
Bränder kan delas in i olika klasser, beroende på bränslets egenskaper.

Klass A

Till klass A hör bränder i fasta material, i huvudsak organiska ämnen, till exempel trä, textil, papper och många plastmaterial. Dessa material kännetecknas av att de normalt förbränns så att de bildar glöd. De brinner alltså normalt med både flammor och glöd.

Klass B

Klass B omfattar bränder i vätskor och fasta ämnen som kan anta vätskeform. Typexempel är olja, bensin och alkohol, dvs. ämnen som brinner med flammor, men utan glöd. Bränslets yta blir aldrig varmare än kokpunkten för bränslet.

Klass C

Klass C berör gasbränder, exempelvis bränder i propan och naturgas. Även dessa brinner med flamma men utan glöd. Hos de gasformiga bränslena saknas kopplingen mellan förbränning och förångning av bränslet. Detta är en viktig skillnad mot klass A och B.

Klass D

Klass D är en grupp som innefattar bränder i metaller och metallegeringar. Mest kända bränslen i denna grupp är magnesium, aluminium, natrium och kalium.

Klass E

Ibland betecknas bränder i elektriska installationer med ett E. Apparater med sladd tillhör denna grupp, exempelvis TV-apparater, datorer m.m. I många fall kan bränder i utrustning av denna typ bli lättare att hantera om strömmen bryts, vilket innebär att branden i de flesta fall hamnar i klass A i stället.

Publicerad: 2014-09-12 kl. 13:31
Kontakt:
No such user

Vatten och andra släckmedel
Antal