Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Släckmedel för räddningstjänst

Räddningstjänsten har en mängd olika släckmedel och tekniker för att bekämpa bränder. Det gäller att välja den bästa lösningen för varje situation för att åstadkomma så små skador som möjligt.

Det finns tyvärr inte någon allroundmetod som passar till samtliga insatssituationer. Manuell släckning med hjälp av en spridd vattenstråle är det som passar till flest bränder, men långt ifrån till alla.

Oavsett vilken metod som väljs måste den vara väl inövad. Samtlig personal i tjänst vid en insats måste behärska den utrustning och de metoder som används. Detta gäller i synnerhet utrustning och metoder som sällan används, dvs. där personalen inte kan få tillräcklig erfarenhet från användning under skarpa förhållanden.

Frågor och svar om skumvätskor

Skum som släckmedel är ett aktuellt debattämne. Vi har samlat vanliga frågor som MSB får om skum och våra svar på dem.

Vatten och andra släckmedel
Antal