Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Offensiv enhet

Tipsa om artikeln
När det händer en olycka gäller det att vara snabbt på plats. Då räddar man liv. Offensiv enhet gör säkerhetsarbetet och räddningsinsatserna effektivare och ökar möjligheterna till jämställdhet inom räddningstjänsten.
Läs mer
Skärsläckarkonceptets operativa användande
Antal
Ej i lager
 
 
Alla som arbetar med säkerhet och räddningsinsatser ställer sig frågan – hur kan vi vara effektivare? Hur kan vi utnyttja resurserna bättre? Hur kan vi skapa ett säkrare samhälle med färre olyckor och skador?
 
Svaret är förstås genom att tänka nytt, ligga steget före och utnyttja resurserna bättre.
 
Moment i offensiv enhetOffensiv enhet är en modernare form av räddningstjänst. Det består av en fullt utrustad insatsbil med två brandmän. Det nya konceptet sätter den drabbade i fokus genom snabbhet, smidighet och effektivitet.
 
Tack vare nya metoder, senaste teknik och nytt taktiskt tänkande kan vi förbättra beredskapen rejält. På samma gång kan säkerhetsarbetet effektiviseras, arbetsmiljön för insatspersonalen förbättras och möjligheterna till jämställdhet inom räddningstjänsten öka.
 
Offensiv enhet är ett helhetskoncept för insatser vid brand, trafikolyckor, vattenlivräddning, IVPA (i väntan på ambulans), sjukvårdslarm och förebyggande säkerhetsarbete i kommunerna.

Offensivt tänkande innebär säkrare kommun

Offensiv enhet möjliggör ett offensivt tänkande både när det gäller kommunens säkerhetsarbete och effektiviteten vid räddningsinsatser. Det handlar om att ligga steget före, såväl vid insatser som i det förebyggande arbetet.
 
Med fordonet BAS 5A, som får framföras med vanligt B-körkort, är personalen alltid beredd att rycka ut – vare sig de är på stationen eller arbetar med förebyggande säkerhetsarbete ute i kommunen. Det innebär att en del av basen för räddningstjänsten flyttas ut från stationen och blir mobil.
 
För kommuner som enbart har en deltidsorganisation kan Offensiv enhet följa deltidsbrandmannen på arbetet eller i hemmet. 
 
Genom sin rörlighet kan Offensiv enhet effektivt utnyttjas i det dagliga arbetet med att skapa en trygg och säker kommun. Förebyggande arbete, som tillsyn och information till arbetsplatser och skolor, kombineras med att alltid vara beredd att rycka ut.
På så sätt breddas räddningstjänstens roll. Genom att alltid vara nåbar via dataenheten underrättas styrkan vid larm och lotsas via GPS snabbaste vägen till larmadressen.
 
 
 
 
Publicerad: 2009-11-13 kl. 13:25
Kontakt:
Bo Andersson Bo.Andersson@msb.se