Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Räddning vid busskrasch

Tipsa om artikeln
Under den senaste tioårsperioden har det i genomsnitt inträffat en stor busskrasch med 20-60 drabbade personer årligen i Sverige.
Buss på sida lyftsErfarenheter från dessa händelser har visat att både räddningsarbetet och omhändertagande av skadade kan utvecklas väsentligt vid en busskrasch, vilket även Statens haverikommission påpekat.
 
Mot bakgrund av detta har projektet "Tung räddning – masskadesituation vid busskrasch" genomförts där taktik, metod, teknik och användning av olika materiel analyserats och utvecklats. För att testa och utveckla insatsarbetet har projektet genomfört en stor mängd tester vid MSB Sandö.
 
I projektet har förutom MSB och Socialstyrelsen även Trafikverket, busstillverkare, åkeribranschen, räddningstjänsten och sjukvårdsorganisationer deltagit.
Projektet "Tung räddning" har bland annat resulterat i utbildningar av svensk räddningstjänst.  

Rapporter

Erfarenhetsseminniarum för instruktörer 2018

Den 28 november 2018 genomfördes det årliga instruktörsseminariet för buss och tågräddning på Arlanda med ett 70- tal deltagare från räddningstjänst och ambulanssjukvård. Syftet med de årliga seminarierna är att i dialog sprida kunskap och dela erfarenheter av inträffade händelser samt hur samhällsutvecklingen påverkar insatsarbetet på en skadeplats. Fokus för årets seminarium var presentationer och betraktande av inträffade händelser men även de risker som uppstår med anledning av användandet av nya drivmedel för fordon på våra vägar.

Presentationer från seminariet

Skip Navigation Links.

 

Erfarenhetsseminarium för instruktörer 2017

Den 5 december 2017 genomfördes på Arlanda det årliga instruktörsseminariet för buss och tågräddning, med ett 60-tal deltagare från räddningstjänst och ambulanssjukvård. Syftet med seminariet är att sprida kunskap och dela erfarenheter av räddningsinsatser vid denna typ av händelser. Fokus för årets seminarium var de större olyckor som inträffat i Sveg, Västerås och Linköping, men även studier och utvecklingsarbeten som pågår inom området presenterades.

Presentationer från seminariet

Bilder till lärarhandledning

Skip Navigation Links.

 
Publicerad: 2010-06-03 kl. 10:58 | Senast granskad:2019-01-14 kl. 16:22
Kontakt:
Bo Andersson Bo.Andersson@msb.se