Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Var får jag köra?

Tipsa om artikeln
Länsstyrelserna har bemyndigande att utfärda lokala trafikföreskrifter för att förbjuda vissa vägar för transport av farligt gods. De kan även rekommendera lämpliga transportvägar samt ange vilka parkeringsplatser som bör användas vid exempelvis vila.

Lokala trafikföreskrifter

För att få en aktuell sammanställning över vilka vägar som är belagda med restriktioner för transport av farligt gods kan du besöka Transportstyrelsen webbplats. Här publiceras alla lokala trafikföreskrifter som rör transport av farligt gods. Har du frågor om denna sammanställning kan du kontakta Transportstyrelsen.
 

Kartor

Om du önskar kartor med information om vad som gäller för farligt gods på svenska vägar kan du besöka Trafikverkets webbplats ”NVDB”, Nationell Vägdatabas. Här finns information om det mesta som kan vara bra att veta vid tunga transporter, och då inte bara om lasten består av farligt gods. Du kan t.ex. få uppgifter om rekommenderade vägar resp. restriktioner för transport av farligt gods, bärighetsklasser, begränsningar vad gäller fordonslängder, vägbredd, väghinder, svängmöjligheter och mycket mer.

Om du har frågor som rör NVD så går det bra att kontakta Tommy Bylund på Trafikverket. Telefonnummer till Trafikverket framgår om du följer länken nedan.

Trafikverket, NVDB

 
Är du intresserad av att få tillgång till papperskartor med information om farligt gods, bärighetsklasser m.m. kan du beställa dessa via Trafikverkets webbutik.
 

 

Trafikföreskrifter i andra RID/ADR-länder

Enligt bestämmelserna i ADR-S och RID-S är det tillåtet för varje ADR- och RID-anslutet land att utfärda trafikföreskrifter i form av exempelvis förbudsvägar eller under vilka tider på dygnet som transporter får utföras.

Varje land är skyldigt att meddela FN respektive OTIF vilka trafikföreskrifter eller andra begränsningar som är utfärdade i landet.

Transport i tunnlar

För vägtransport av farligt gods finns i ADR-S bestämmelser om hur farligt gods får transporteras i tunnlar.

Bestämmelser om transport i tunnlar

Publicerad: 2012-07-09 kl. 07:18 | Senast granskad:2017-01-30 kl. 10:19
Kontakt:
Katarina Ström Katarina.Strom@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB