Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Provtillfället

Tipsa om artikeln
Från 1 mars 2019 sker ADR-proven hos något av Trafikverkets förarprovskontor. Här kan du läsa mer om hur det fungerar inför, under och efter provtillfället.
Relaterade länkar

Inför provet på förarprovskontoret

Om provskrivaren inte har ett svenskt körkort måste ett foto tas, specifikt för ADR-intyg, hos ett av Trafikverkets förarprovskontor. Fotot, tillsammans med personnummer, registreras då i vägtrafikregistret (VTR). Om inget foto finns kan inte något ADR-intyg utfärdas.

När provskrivaren kommer till förarprovskontoret för att skriva sitt förbokade ADR-prov kommer förarens identitet kontrolleras. Provskrivaren måste visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling. Godtagbara identitetshandlingar är:

  • SIS-märkt företagskort, tjänstekort eller identitetskort.
  • Svenskt nationellt identitetskort.
  • Identitetskort utfärdat av Skatteverket.
  • Svenskt körkort.
  • Svenskt EU-pass.
  • Annat EU-pass utfärdat från och med den 1 september 2006.
  • Pass utfärdat av Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz från och med den 1 september 2006.

Observera, för att få skriva ett ADR-prov måste du ha genomgått relevant ADR-utbildning hos en av MSB:s godkända ADR-utbildare.

Material vid provet

Inga egna böcker, regelverk eller papper får tas med till provtillfället på Trafikverkets förarprovskontor. Provskrivaren får inte heller ha med sig och använda någon elektronisk utrustning såsom dator, surfplatta eller mobiltelefon vid provet.

Det är generellt så på Trafikverkets förarprovskontor att inget material får tas med vid någon typ av prov. Detta för att ha en så smidig hantering av alla prov som möjligt. Istället finns de delar av ADR-S, eller de avsnitt ur MSB:s broschyr "Transport av farligt gods", som krävs för att lösa en fråga/uppgift på ADR-provet tillgängliga i datorn i provsalen. Denna lösning ger möjlighet att nyttja digital teknik och motverka fusk vilket säkerställer förarnas kunskap och därmed säkerheten på vägarna.

Under provet

Vid provet får provskrivaren läsa en introduktionssida och se på en film om hur provet går till. Filmen finns även tillgänglig här. De nödvändiga delarna av ADR-regelverket eller avsnitt ur MSB:s broschyr "Transport av farligt gods" som krävs för att lösa varje fråga finns tillgängliga i flikar i marginalen, de öppnas genom att klicka på flikarna. Under sidan Om ADR-provet finns information om kravgränser, provtid och tillgänglighet. Där finns även ett exempel på hur en fråga ser ut i frågesystemet.

Hjälpmedel under provet är miniräknare, papper och penna som tillhandahålls vid provtillfället. Papperet ska lämnas in till provförrättaren efter provet.

Efter provet

När provskrivaren är klar och klickat på ”Avsluta och rätta prov” visas direkt beskedet om resultatet är godkänt eller underkänt. Ett resultatbesked skickas till den e-postadress som uppgivits vid bokningen av provet. I detta besked finns det uppgifter om vilka delar som personen har eventuella kunskapsbrister i. Provskrivaren uppmanas dessutom vid underkänt resultat att prata med sin utbildare/lärare och visa resultatbeskedet. Du kan läsa mer om hur du gör för att boka omprov under Bokning av ADR-prov.


Information om hur det funkar om du ska ta prov för flera behörigheter hittar du under sidan Bokning av ADR-prov.

Publicerad: 2018-03-01 kl. 10:42 | Senast granskad:2019-03-04 kl. 13:33
Kontakt: Jan Nilsson jan.nilsson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB