Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bokning av ADR-prov

Tipsa om artikeln
ADR-prov genomförs hos Trafikverket sedan 1 mars 2019 och bokas genom deras bokningsportal.
Relaterade länkar

Provtider och bokning

Grundtanken är att föraren själv bokar och betalar sitt ADR-prov i bokningsportalen på Trafikverkets webbplats. Man bokar ett prov i taget och det betalas direkt med kort. Någon fakturabetalning är inte möjlig. Vid betalningen loggas man in och i detta moment behövs inte Bank-ID, däremot behöver eleven ett sådant vid inloggning senare för att om- eller avboka provtillfället. Observera, för att skriva ett ADR-prov måste du ha genomgått relevant ADR-utbildning hos en av MSB:s godkända ADR-utbildare. 

Förslagsvis bokar eleven sitt ADR-prov i förväg på en tid i anslutning till när utbildningen planeras vara klar. Ett provtillfälle för varje behörighet måste bokas.

Efter genomförd och betald bokning skickas en tidsbekräftelse ut per e-post. Bokning av ett prov med förlängd provtid får inte ske innan ansökan för det har bifallits, ansökan sker hos Trafikverket.

Av- och ombokning

Av- och ombokning sker i bokningsportalen senast 24 timmar innan provtillfället. Vid inloggning för detta krävs Bank-ID. Vid försenad av- eller ombokning måste ändå provavgiften betalas. Om eleven kan styrka att en avbokning gjorts för sent på grund av sjukdom eller liknande omständigheter går det att ansöka om att få tillbaka provavgiften.

Avgift för ADR-prov

MSB får, med stöd av 16 § i förordning (2006:311) om transport av farligt gods, ta ut avgifter för ADR-prov. Det tas ut en avgift per provtillfälle vilket innebär att provskrivaren kan få betala 1-4 avgifter beroende på vilken behörighet hen avser att få på sitt ADR-intyg. Avgiften för ett ADR-prov är 450 kr. 

Omprov

Vid underkänt resultat på ett ADR-prov är det inte möjligt att skriva om provet direkt, det går att göra tidigast tre dagar senare.  Tiden mellan proven är till för att komplettera sin utbildning på de avsnitt där en kunskapsbrist finns. Bokning av ett omprov går att göra direkt efter underkänt prov så länge omprovstillfället är enligt ovan.

Prov för flera behörigheter

Om en person går en utbildning som inkluderar flera behörigheter, exempelvis grund, tank och klass 1, kan eleven boka dessa tre provtillfällen på samma dag. Om grundprovet blir underkänt får eleven ändå skriva proven för de andra behörigheterna, men naturligtvis utfärdas inget ADR-intyg förrän grundbehörigheten är klar. Systemet väntar i fyra månader på att grundbehörigheten ska bli godkänd eftersom det är den som styr ADR-intygets giltighetstid.

När grundbehörigheten är godkänd kommer systemet att vänta upp till 14 dagar på att utbildningens andra ingående behörigheter ska bli godkända innan ett ADR-intyg utfärdas. Om inte alla behörigheter är godkända vid den tidpunkten utfärdas ändå ett ADR-intyg.

Publicerad: 2018-03-01 kl. 10:42 | Senast granskad:2019-03-04 kl. 13:21
Kontakt: Jan Nilsson jan.nilsson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB