Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Examination av ADR-förare på Trafikverkets förarprovskontor

Från 1 mars 2019 kommer examinationen för ADR-förare att ske i Trafikverkets system där kunskapsprov för alla körkortsbehörigheter genomförs. Syftet med integrationen i systemet är att stärka kunskapen hos förare som transporterar farligt gods och skapa förutsättningar för en säker examination.

Utbildningsanordnare och ADR-lärare

Från 1 mars 2019 kommer examination av ADR-förare inte längre att utföras hos utbildningsanordnare. I samband med förändringen kommer en webbapplikation att lanseras i syfte att förenkla administrationen av ADR-utbildningarna.

Bokning av ADR-prov

ADR-prov genomförs hos Trafikverket från 1 mars 2019 och bokas genom deras bokningsportal. Provtider i mars 2019 och framåt går att boka från 1 januari 2019.

Provtillfället

Från 1 mars 2019 sker ADR-proven hos något av Trafikverkets förarprovskontor. Här kan du läsa mer om hur det fungerar inför, under och efter provtillfället.

Om ADR-provet

Det finns fyra ADR-provtyper; ett prov som ger grundbehörighet att transportera farligt gods samt tre provtyper som ger behörighet att transportera farligt gods av vissa ämnen och/eller i tank.

Frågor och svar om den nya examinationen av ADR-förare

Vi får många frågor om den nya examinationen av ADR-förare på Trafikverkets förarprovskontor. Här har vi svarat på de vanligaste.
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
 
 
ADR-examination
Frågor och svar om ADRUTB