Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frågor och svar om applikationen ADRUTB

Tipsa om artikeln

Varför har MSB tagit fram ADRUTB?

ADRUTB är en applikation som tagits fram för att ADR-lärare ska kunna anmäla sina ADR-utbildningar och registrera de elever som utbildats. Applikationen är även en förutsättning för att det nya examinationssystemet ska fungera i anslutning till Trafikverket och Transportstyrelsen.

Ska 1.3-utbildningar anmälas i ADRUTB?

Nej, det gäller enbart ADR-utbildning som avser att leda till ett ADR-intyg enligt delavsnitt 8.2.2.8 i ADR-S.

Måste de som går ADR kurser i slutet av februari 2019 göra proven på Trafikverket?

Man kan som elev/förare redan i januari eller februari 2019 gå en utbildning anmäld i ADRUTB, som läraren registrerat personen  för. Eftersom den registrerade utbildningen är "giltig" i 4 månader (nyligen ändrat från 2 månader) innebär det att provet för kursen kan skrivas på Trafikverket från 1 mars t.o.m. april eller maj. Men pappersproven kommer att finnas kvar t.o.m. februari 2019 och de utbildningsanordnare som har ett godkännande att examinera elever/förare har det t.o.m. februari. Så om en person går en ADR-utbildning i slutet av februari så måste den vara avslutad och provet genomfört hos utbildaren (på pappersprov) innan februari månads utgång. I annat fall, om utbildningen sträcker sig in i mars månad måste personen skriva provet på ett av Trafikverkets förarprovskontor. 

Vad ska jag tänka på när jag anmäler ett utbildningstillfälle?

Att elevernas specifika utbildning hålls samman i ett och samma utbildningstillfälle, läs mer om det här.  

Kan jag registrera elever redan före, eller under ADR-utbildningen? 

Nej, du kan inte registrera elever förrän efter utbildningen, dvs på utbildningens sista dag.

Går det att ändra ansvarig lärare på ett befintligt utbildningstillfälle i ADRUTB?

Nej, pga. den logik som är inlagd i systemet för läraren och hans eller hennes koppling till utbildningsanordnaren så går det inte att ändra varken lärare eller kurs på ett befintligt utbildningstillfälle. I sådant fall får man lägga in ett nytt utbildningstillfälle och ta bort det felaktiga. Däremot går det att redigera ett utbildningstillfälle när det gäller datum och plats. 

Varför är det så lite timmar angivet i ADRUTB för de kurser som omfattar webbutbildning?

Det är endast den lärarledda tiden som anges inom parentes efter kursen, dvs 2/3 av det minsta antalet timmar för en kurs. 

Hur förlänger man giltighetstiden för en lärare efter uppdatering?

När en lärare som är ansluten till en utbildningsanordnare har uppdaterats enligt det nya regelverket (ADR-S 2019) ska kontaktpersonen för utbildningsanordnaren gå in i ADRUTB och ändra giltighetstiden för läraren. Under fliken "Utbildningsanordnare", klicka på den lärare som giltighetstiden ska förlängas för, se bild 1 nedan.

Gå sedan längst ner på sidan "Redigera lärare X", se bild 2 nedan, och ändra i rutan "Giltig t.o.m." till 2021-06-30 (så långt som ADR-S 2019 gäller).

Avsluta med att klicka på "Spara".

Bild 1 (Klicka på bilden för att få den större)

Bild 2 (Klicka på bilden för att få den större)

Publicerad: 2018-10-29 kl. 15:27 | Senast granskad:2019-04-11 kl. 12:38
Kontakt:
Jan Nilsson Jan.Nilsson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB