Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Privatpersoner

Tipsa om artikeln
För privatpersoner gäller följande undantag från bestämmelserna om transport av farligt gods.

Transport av farligt gods som privatpersoner utför är undantagen från bestämmelserna i ADR-S och RID-S (se respektive delavsnitt 1.1.3.1 (a)) om godset är:

  1. förpackat för detaljhandelsförsäljning och
  2. avsett för personligt bruk, hushållsbruk eller för sport och fritid.

Om det farliga godset utgörs av brandfarliga vätskor (t.ex. bensin och diesel) som transporteras i återfyllningsbara behållare, fyllda av eller åt privatpersoner, får mängden per behållare inte överstiga 60 liter. Vid transport på väg och i terräng får heller inte den totala mängden av sådant gods överstiga 240 liter per transportenhet.

IBC-behållare, storförpackningar eller tankar som är fyllda med farligt gods räknas inte som förpackade för detaljhandelsförsäljning. Undantaget kan inte användas vid sådana transporter. Om undantaget inte kan användas, exempelvis på grund av syftet med transporten eller mängdbegränsningarna, kan undantagen enligt värdeberäknad mängd eventuellt vara användbara. Alternativt kan transporten utföras genom att tillämpa ordinarie bestämmelser i ADR-S och RID-S.

Publicerad: 2015-09-23 kl. 07:51
Kontakt:
Ann-Sofie Eriksson Ann-Sofie.Eriksson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
 
 
ADR-examination
Frågor och svar om ADRUTB