Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Undantag och lättnader

Tipsa om artikeln
I vissa situationer finns det möjlighet till lättare bestämmelser vad gäller transport av farligt gods. Denna sida är ersatt med sidid: 23206

De generella undantag och lättnader som oftast kan användas, redovisas under dessa sidor. För att få kunskap om alla förenklade bestämmelser som rör specifika ämnen eller situationer hänvisas till ADR-S och RID-S.

Undantag som har samband med hur transporten genomförs

I ADR-S och RID-S anges olika undantag som har samband med hur transporten genomförs. Det är framförallt fem undantag som kan nämnas i detta sammanhang.

Under förutsättning att villkoren för respektive undantag är uppfyllda och att försiktighetsåtgärder vidtas för att förhindra att farligt gods läcker ut under normala transportförhållanden, gäller inte övriga bestämmelser i ADR-S eller RID-S.

Undantag finns för:

1. Privatpersoner 

För privatpersoner gäller följande undantag från bestämmelserna om transport av farligt gods

Läs mer om undantag för privatpersoner

2. Transport av maskiner och utrustning som innehåller farligt gods 

Transport av maskiner eller utrustning som inte nämns i ADR-S eller RID-S och som i sin konstruktion eller driftsutrustning innehåller farligt gods kan vara undantagen från bestämmelserna i ADR-S och RID-S.

3. Farligt gods som tas med vid ett arbete

Transport av farligt gods som genomförs av företag i samband med att de utför sitt arbete är undantagen från bestämmelserna i ADR-S och RID-S.

Läs mer om undantag för farligt gods som tas med vid ett arbete

4. Fordon eller utrustning i fordon/järnvägsfordon som drivs av bränsle

Fordon eller utrustning i fordon/järnvägsfordon som drivs av bränsle är undantagna under vissna givna villkor. Detta gäller dels när fordonet används för utförandet av transporten och dels när fordon eller andra transportmedel, t.ex. båtar, utgör last på annat fordon. För transport på väg finns gränser på mängden bränsle som får medföras i de fall fordonet används för utförandet av transporten.

Vissa typer av mobila maskiner eller utrustning i maskiner som drivs av bränsle är undantagna från bestämmelserna i ADR-S och RID-S när de utgör last.

5. Transport av energilagringssystem

Fordon/järnvägsfordon eller utrustning i dessa som drivs av litiumbatterier är undantagna från bestämmelserna i ADR-S och RID-S under vissa givna villkor. Detta gäller dels när fordonet används för utförandet av transporten och dels när fordon utgör last på annat fordon.

Lättnader beroende av mängd farligt gods

I ADR-S och RID-S finns även lättnader som baseras på vilken mängd farligt gods som transporteras per transportenhet eller per förpackning. Dessa undantag kan tillämpas oavsett vem som utför transporterna och med vilket syfte de genomförs.

Undantagen kallas för:

Värdeberäknad mängd kan användas beroende på vilken total mängd farligt gods det finns på transportenheten, medan begränsad respektive reducerad mängd kan användas beroende på mängden farligt gods per förpackning.

Du kan läsa mer om undantagen genom att klicka på rubrikerna i menyn till vänster.

Publicerad: 2009-11-30 kl. 11:19 | Senast granskad:2019-02-18 kl. 10:28
Kontakt:
Ann-Sofie Eriksson Ann-Sofie.Eriksson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB