Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Hur man blir säkerhetsrådgivare

Tipsa om artikeln
För att kunna arbeta som säkerhetsrådgivare för ett företag eller verksamhet måste du ha genomfört en examination med godkänt resultat. Från och med 1 mars 2019 kommer avgiften för säkerhetsrådgivarexaminationen att ändras. En avgift per prov för varje behörighet och transportslag kommer att tas ut.

I Sverige är MSB ansvarig för examination av säkerhetsrådgivare. Examinationen sker i Karlstad.

Examinationen ska visa på att du har kunskaper om

  • risker förenade med transport av farligt gods,
  • lagar, förordningar och föreskrifter som gäller för de transportslag som omfattas av examinationen,
  • de uppgifter och ämnesområden som säkerhetsrådgivaren ansvarar för enligt gällande föreskrifter.

Provet omfattar de ämnesområden som anges i bilaga 1 till MSB:s föreskrifter om säkerhetsrådgivare, MSBFS 2015:9. De transportrelaterade frågorna är anpassade till det eller de transportslag som examinationen omfattar.

Det finns inga formella krav på särskild utbildning för att få genomföra examinationen. Däremot rekommenderar MSB dig att gå en utbildning för att få en genomgång av hela ämnesområdet och en fördjupning i viktiga delar. Det finns flera utbildningsorganisationer som erbjuder utbildning. Kontakta din branschorganisation eller sök på internet för närmare information om utbildningsanordnare.

Anvisning för examination av säkerhetsrådgivare

Anmälan till examination

Examinationsintygets giltighetstid

Ändrade provavgifter från och med 1 mars 2019

Från och med den 1 mars 2019 kommer avgiften för säkerhetsrådgivarexamination att ändras. En avgift per prov för varje behörighet och transportslag kommer att tas ut.

Kostnaden för säkerhetsrådgivarexamination har varit den samma i över 10 år och ändringen sker eftersom examinationen måste  täcka sina egna kostnader.

Läs mer om kostnadsökningen

Publicerad: 2009-12-03 kl. 15:54 | Senast granskad:2019-02-15 kl. 17:30
Kontakt:
Johan Broqvist Johan.Broqvist@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB