Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Tipsa om artikeln
Besiktningsorgan som ska kontrollera fordon ska vara ackrediterade i en särskild ordning.
MSBFS 2011:4 innehåller de särskilda krav som gäller för ackreditering av organ som ska utföra kontroll av fordon enligt bestämmelserna i kapitel 9.1 i bilaga B till föreskrifter (MSBFS 2015:1) om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S)
 
Författningen omfattar inte sådana kontroller av allmänna säkerhetsbestämmelser som avses i 9.1.2.3 första stycket i bilaga B till ADR-S och som i Sverige genomförs genom kontrollbesiktning enligt 2 kap. 9 § fordonslagen (2002:574) och 6 kap. fordonsförordningen (2009:211).

Kontrollorganen kan endast ackreditera sig för samtliga typer av objekt dvs EX/II, EX/III, FL, AT-fordon och MEMU inom en fordonskategori och ackrediteringen ska avse både första kontroll och återkommande kontroll.

Det huvudsakliga syftet med föreskrifterna är att ställa upp krav på kontrollorganen inklusive utbildnings- och kompetenskrav som personalen hos ett kontrollorgan ska inneha och som kontrollorganet kan ackrediteras emot.
 
Det bakomliggande syftet är att säkerställa att kontrollen av ADR-fordon på den avreglerade marknaden är av god kvalitet och inte innebär en risk för försämring av transportsäkerhet och konsekvenser vid en olycka.
 
Föreskrifterna gäller som tillägg till de föreskrifter som Transportstyrelsen utfärdat för ackreditering av organ för besiktning av fordon.

Publicerad: 2011-12-12 kl. 13:39 | Senast granskad:2017-02-01 kl. 09:59
Kontakt:
Ann-Sofie Eriksson Ann-Sofie.Eriksson@msb.se

 

Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager