Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skyltar vid transport av farligt gods

Tipsa om artikeln

Transport av farligt gods

Beroende på vad som transporteras ska de orangefärgade skyltarna vara antingen onumrerade eller numrerade. Bestämmelserna finns i avsnitt 5.3.2 i ADR-S och RID-S.

En numrerade skylt visar två olika sifferkombinationer. Den övre sifferkombinationen, det så kallade farlighetsnumret, kan ha två eller tre siffror.

Den första siffran i det övre fältet visar vilken klass ämnet tillhör, men också den dominerade faran. Är andra siffran 0 har ämnet bara en farlig egenskap. Då den första och andra siffran är lika (fördubblad) innebär det i allmänhet en förstärkning av faran. Ett exempel är bensin med farlighetsnummer 33, som visar att bensin är brandfarligare än till exempel fotogen, som har farlighetsnummer 30.

Bokstaven "X" före siffrorna innebär att ämnet reagerar med vatten så att fara uppstår.
 
Siffrorna i det undre fältet är ämnets UN-nummer. Exemplet (1088) står för ämnet Acetal.
 

 
Skylten ska vara 40 cm bred och 30 cm hög. Siffrorna ska vara 10 cm höga. Skyltens bakgrund ska vara orange och ram, 
horisontell linje och siffror ska vara svarta och 15 mm breda.

Transport av styckegods

På fordon som transporterar styckegods är skylten onumrerad. Skyltarna ska finnas fram och bak på transportenheten. Detta gäller även ett frånkopplat släp som står uppställt.

 

Publicerad: 2010-04-23 kl. 16:00 | Senast granskad:2017-01-30 kl. 09:47
Kontakt:
Camilla Oscarsson Camilla.Oscarsson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB