Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skyltar och etiketter för transport av farligt gods

Tipsa om artikeln
Skyltar och etiketter är framförallt till för att ge information till räddningstjänsten vid en olycka, men ger även medtrafikanter viktiga upplysningar
Varje år transporteras stora mängder farligt gods på våra vägar. Omkring 75% utgörs av petroleumprodukter som till exempel eldningsolja och bensin. För att hanteringen av farligt gods ska vara så säker som möjligt ställs krav på både avsändare, transportör och mottagare. För att informera om vilka faror det farliga godset har, ska kollin vara märkta och etiketterade och fordon, containrar och järnvägsvagnar ska vara försedda med skyltar och i vissa fall storetiketter. Bestämmelserna anges i kapitel 5.2 och 5.3 i ADR-S och RID-S.

Skyltar

 

Här finner du mer information om skyltar för farligt gods

 

Varningsetiketter

 

Här finner du mer information om etiketter för farligt gods

 

Andra regler för märkning av farliga kemiska produkter

Det finns även andra krav på klassificering och märkning av farliga kemiska produkter. Dessa bestämmelser gäller för den som släpper ut kemiska produkter på marknaden, och inte vid transport av farligt gods. Märkningen enligt dessa bestämmelser riktar sig till den som ska använda den kemiska produkten.

 
Publicerad: 2010-04-23 kl. 16:00 | Senast granskad:2015-01-16 kl. 10:21
Kontakt:
Camilla Oscarsson Camilla.Oscarsson@msb.se
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
Ej i lager
 
 
 
Frågor och svar om ADRUTB