Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bestämmelser i ADR och RID

På de här sidorna finns information om några bestämmelser som tas upp i ADR-S och RID-S.

Var får jag köra?

Länsstyrelserna har bemyndigande att utfärda lokala trafikföreskrifter för att förbjuda vissa vägar för transport av farligt gods. De kan även rekommendera lämpliga transportvägar samt ange vilka parkeringsplatser som bör användas vid exempelvis vila.

Lastning & lossning

Om lastning och lossning ska utföras på allmän plats får detta i vissa fall endast ske efter att Polismyndigheten har gett tillstånd eller om Polismyndigheten på förhand har underrättats om aktiviteterna.

Multilaterala avtal

Bestämmelserna i ADR-S och RID-S medger att behöriga myndighet i respektive land kan ingå temporära avtal, så kallade multilaterala avtal.

Skriftliga instruktioner

Som hjälp vid en olycka eller ett tillbud ska skriftliga instruktioner medföras vid transport av farligt gods.

Transportskydd

Vid transport av farligt gods ska åtgärder vidtas för att minimera riskerna för stöld av godset och sabotage av transporterna.
Transport av farligt gods: väg och järnväg 2017/2018
Antal
 
 
ADR-examination
Frågor och svar om ADRUTB