Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Metodstöd för länstyrelsernas tillsyn över kommuner

Tipsa om artikeln
MSB utvecklar med hjälp av representanter för länsstyrelsen metodstöd och checklistor. Dessa ska kunna användas som stöd i länsstyrelsens tillsyn över kommunerna.
Målet är att det ska finnas aktuella metodstöd inom följande områden:
  1. Kommunernas preciserade skyldigheter
  2. Kommunernas förmåga att genomföra räddningsinsatser
  3. Kommunernas resultat och bedömning av likvärdigt skydd
  4. Kommunernas handlingsprogram

Metodstöd: Kommunens preciserade skyldigheter

Detta metodstöd är framtaget i syfte att stödja länsstyrelserna i deras tillsyn över kommunernas preciserade skyldigheter enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO). Med hjälp av metodstödet ska en tillsyn av kommunens preciserade skyldigheter kunna genomföras på en grundläggande nivå.
Metodstödet stod klart i september 2009.
 

Metodstöd: Kommunernas handlingsprogram

I samband med att LSO infördes tog Räddningsverkets tillsynsavdelning tillsammans med representanter för länsstyrelserna fram en checklista avseende kommunens handlingsprogram. Den checklistan omarbetades våren 2007 inför de förväntade samråden kring kommunernas handlingsprogram för mandatperioden 2007-2010.
 
Arbetet med den omarbetade checklistan gick hastigt och det finns anledning att se över den igen inför arbetet med de handlingsprogram som kommunerna ska anta för mandatperioden 2011-2015.
 
Metodstödet ska vara klart under våren 2012
Publicerad: 2009-11-30 kl. 14:01
Kontakt:
Frida Billström Frida.Billstrom@msb.se