Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tillsynsvägledning

Tipsa om artikeln
MSB är central tillsynsmyndighet över lagen (2003:778) om skydd mot olyckor och har som sådan ett tillsynsvägledningsansvar gentemot länsstyrelsen och deras tillsyn över kommunernas skyldigheter.
Kontakt
Frida Billström 
010-240 54 53
010-240 53 76
 
Magnus Olofsson
010-240 53 82
 
Tillsynsvägledningen utgörs främst av metodstöd, resursstöd, kompetensutveckling och nationella sammanställningar.
 

Metodstöd

En del av tillsynsvägledning är att bistå länsstyrelserna med metodstöd för tillsynen över kommunerna enligt LSO.
 

Skrivelser och yttranden

Tillsynsenheten stödjer länsstyrelsen i enskilda tillsynsärenden vilket ibland resulterar i diverse skrivelser och yttranden av principiell karaktär där LSO tolkas. 

Nationella sammanställningar

MSB och tidigare Räddningsverket har tillsammans med länsstyrelsen sedan 1996 genomfört en årlig uppföljning av kommunernas verksamhet via ett frågeformulär.

Tillsynsbesök

Tillsynsenheten genomför regelbundet besök på länsstyrelserna där deras tillsynsverksamhet följs upp och utvärderas. Dessutom lämnas stöd och råd.
 

Stöd till kommunernas tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor

Förutom tillsynsvägledning gentemot länsstyrelsen genomförs även insatser riktade mot kommunerna. I syfte att stärka kommunernas tillsyn över den enskilde har  boken ”Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor” tagits fram som stöd.
Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor
Publikationen vänder sig till dig som arbetar med tillsyn i kommunen, till dig som ska bli tillsynsförrättare och till dig som vill lära ...
Pris:
250,00 kr
Publikationsnummer:
MSB474
Antal
 
 

Kompetensutvecklingsinsatser

Varje år genomförs kompetensutveckling i form av konferenser för länsstyrelserna. Vidare ges vid behov olika typer av utbildningar, exempel introduktionsutbildningar för nyanställda.
Publicerad: 2009-11-03 kl. 16:35
Kontakt:
Frida Billström Frida.Billstrom@msb.se