Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tillsyn och lagen om skydd mot olyckor

Tipsa om artikeln
MSB hanterar olika delar av lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.

Operativ tillsyn

MSB granskar länsstyrelsernas planläggning och beredskap i händelse av en kärnenergiolycka eller vid övertagande av ansvaret för kommunal räddningstjänst.

Tillsynsvägledning

MSB har ett tillsynsvägledningsansvar gentemot länsstyrelsen och deras tillsyn över kommunernas skyldigheter. Tillsynsvägledningen utgörs främst av metodstöd, kompetensutveckling och nationella sammanställningar.

Statlig räddningstjänst

MSB ska utöva tillsynen över frågor som rör samordningen mellan den statliga räddningstjänstens olika grenar. Statlig räddningstjänst omfattar fjällräddningstjänst, flygräddningstjänst, sjöräddningstjänst, efterforskning av försvunna personer i andra fall, miljöräddningstjänst till sjöss och räddningstjänst vid utsläpp av radioaktiva ämnen från en kärnteknisk anläggning.

Ersättning

En kommun som haft en kostsam räddningsinsats eller haft kostnader för räddningstjänst eller sanering med anledning av utflöde av olja eller andra skadliga ämnen har rätt till ersättning av staten.
Publicerad: 2009-10-09 kl. 12:12 | Senast granskad:2018-08-14 kl. 15:40
Kontakt:
Peter Norlander Peter.Norlander@msb.se