Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Marknadskontrollmyndigheter

Tipsa om artikeln
I Sverige ligger ansvaret för marknadskontrollen på de myndigheter som har tillsyns- och föreskriftsansvar för olika produktområden. Swedac är ansvarig myndighet för samordning av marknadskontrollen i Sverige.

Samordningen sker bland annat i Marknadskontrollrådet, där MSB är en av representanterna. 

Marknadskontrollplaner

Marknadskontrollrådet ska enligt förordningen (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn, utarbeta en handlingsplan som årligen följs upp och redovisas till regeringen. Handlingsplanen fokuserar på myndighetsgemensamma frågor och åtgärder och uppdateras kontinuerligt.

Samarbete

Marknadskontrollmyndigheter i Sverige samarbetar med andra länder, exempelvis genom Rapex. Rapex är ett varningssystem där länder inom EU varje vecka informerar varandra om farliga produkter som återkallats. 

RAPEX - Rapid Alert System for Non-Food Consumer Products

Konsumentverket är kontaktmyndighet mellan de svenska myndigheter som ansvarar för konsumentskyddslagstiftningen och EU.

Publicerad: 2009-10-30 kl. 09:49 | Senast granskad:2018-10-29 kl. 12:26
Kontakt: Marianne Rönnbäck Runhage anmalan.marknadskontroll@msb.se