Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB har gjort marknadskontroll av gasolflaska P11 light

Tipsa om artikeln
MSB har granskat en gasolflaska av typen P11 light utifrån certifikat och provningsrapport från tillverkaren. Granskningen har gjorts för att se om den uppfyller de krav som ställs i gällande lagar och föreskrifter. MSB bedömer att kraven uppfylls och ser inte att den kontrollerade gasflaskan utgör någon säkerhetsrisk.

Hur kontrollen genomförts

MSB har fått ett certifikat och en provningsrapport för flaskan från tillverkaren i Polen. Certifikatet är utfärdat från provningsorganet TÜV NORD i Tyskland. MSB har sedan tittat på flaskan utifrån gällande lagar och regler.

Lagar och föreskrifter som styr

MSB har med stöd av 13 § lagen (2006:263) om transport av farligt gods och 10 § förordning (2006:311) om transport av farligt gods, gjort en marknadskontroll över transportabla tryckbärande anordningar. Dessa regleras mer detaljerat i MSB:s föreskrifter (MSBFS 2011:3) om transportabla tryckbärande anordningar. Regleringar finns även i Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1998:7) om brandfarlig gas i lös behållare. Gasolflaska av typen P11 light faller under dessa lagar och föreskrifter.

 

MSB:s arbete med marknadskontroll

Marknadskontroll är en del av den tillsynsverksamhet som bedrivs inom MSB. MSB marknadskontrollerar bland annat produkter som andra upptäckt och som anmälts som farliga till myndigheten. En viktig förutsättning för marknadskontroll är att få kännedom om farliga produkter. Tillverkare/importör är skyldiga att anmäla farlig produkt till berörd myndighet, enligt krav i produktsäkerhetslagen.

Publicerad: 2013-06-11 kl. 12:43
Kontakt: Marianne Rönnbäck Runhage anmalan.marknadskontroll@msb.se