Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

18-årsgräns för fyrverkerier

Tipsa om artikeln
Du som är yngre än 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier.
Åldergränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkeriartiklar eftersom att ungdomar ofta är inblandade i fyrverkeriolyckor.
Lagen säger att man måste ha fyllt 18 år för att få köpa, använda, överlåta och på annat sätt hantera fyrverkerier. Att sälja eller ge fyrverkeripjäser till personer under 18 år är också förbjudet. Att bryta åldergränsen eller langa fyrverkerier till minderåriga kan ge böter eller fängelse.

Smällare är olagliga

Det är förbjudet att både sälja och använda smällare i Sverige. Det förbudet kom till i årsskiftet 2001-2002.

Vad är en smällare?

Enligt lagtexten är det en fyrverkeriartikel med knall som främsta effekt. Det är alltså inte förbjudet med fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller.
 
Förbudet är inte ett sätt att få bort allt smällande av fyrverkerier utan endast förbjuda dem som bara låter och inte ger någon annan effekt. Att göra fyrverkerier som inte låter går inte. När det skapas en ljuseffekt av fyrverkerierna bildas också alltid ett ljud.

Var och när kan jag avfyra?

Lokala regler

Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen. För mer information om vad som gäller kontaktar du den kommun där fyrverkerierna ska användas.

Användning

Det kan behövas tillstånd för att använda vanliga konsumentfyrverkerier, men det finns inget generellt krav på detta. I det här fallet är det ordningslagen som gäller. Tillstånd från polisen behövs om användningen av fyrverkerier innebär risk för att skada person eller egendom. I den bedömningen ska man ta hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter.
 
För att skjuta fyrverkerier på nyår och andra allmänna högtider behöver man vanligen inte tillstånd om det inte innebär någon särskild olägenhet eller risk.
 
Däremot ska man ha tillstånd för större fyrverkerier i närheten av bebyggelse och där större folkmassor befinner sig.
 
För att få använda fyrverkerier ska man enligt lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor se till att det görs på ett säkert sätt. Vissa större och farligare fyrverkeriartiklar, de med inköpskod 154, får bara användas om man har tillstånd från polisen. För detta behöver man också visa att man har tillräcklig kunskap för att använda produkterna på ett säkert sätt.
 
På polisens webbplats kan man läsa mer om tillstånd för fyrverkerier. Där finns också information om var man kan söka tillstånd.

Tillverkning

För att tillverka, importera, sälja och förvara fyrverkerier krävs tillstånd från MSB eller polismyndigheten. Ett antal andra krav måste också vara uppfyllda. Att hantera en fyrverkeriartikel, som kan köpas i affär, på andra sätt än att skjuta av den betraktas som tillverkning och kräver tillstånd.
Publicerad: 2009-12-18 kl. 10:42
Kontakt:
Reza Abbassi Reza.Abbassi@msb.se
Krisinformation
Krisinformation.se
 
dinsäkerhet
Dinsäkerhet.se
 
filmer
Filmer om brandskydd på andra språk.
 
Skolmaterial
 
Youtube
Besök oss på Youtube. Extern länk. Öppnas i nytt fönster.
 
Säkerhetspolitik