Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på nedbränd skog Foto: Johan Eklund, MSB

Innehåll och budskap

Tipsa om artikeln
I det här avsnittet hittar du tips på innehåll i kommunens information om lokala risker och hot.

Den lokala riskkommunikationen ska utgå från de hot och risker som finns med i kommunens risk- och sårbarhetsanalys. Analysen är bara ett underlag och ska därför inte läggas ut i sin helhet på webbplatsen. Läs mer om lokala risker här.

Ge konkreta och detaljerade råd och fakta

För de händelser du väljer att informera om behövs det råd och fakta om hur människor kan förbereda sig och agera. Råden ska vara anpassade för just er kommun, och vara så konkreta och detaljerade det går. Informera till exempel om viktiga telefonnummer och ge adresser till värmestugor, informationstavlor, platser där man kan hämta vatten och så vidare.

Länka till nationell information om beredskap och kriser

Länka gärna till relevanta sidor på Krisinformation.se och DinSäkerhet.se, där det finns övergripande information om samhällskriser, krisberedskap och hemberedskap. Då blir det enkelt att läsa vidare, och att förstå vad som gäller i just er kommun och vad som gäller i allmänhet.

Krisinformation.se – sammanställer och förmedlar myndigheters information om till exempel elavbrott, extremt väder, naturolyckor och hot mot livsmedelsförsörjningen.

DinSäkerhet.se – checklistor, instruktionsfilmer, poddradio och generella råd och tips på hur människor kan förbereda sig för en samhällskris.

Berätta vad kommunen gör för att förebygga och hantera

Invånarna behöver känna sig trygga med att kommunen hanterar lokala hot och risker. Om människor uppfattar att kommunen tar sitt ansvar så är de också mer benägna att själva ta ansvar. Berätta därför vad kommunen gör för att förebygga och hantera de samhällskriser som kan inträffa. Ge gärna konkreta exempel på vad ni gör.


Att diskutera

  • Hur kan man skapa engagemang bland kommuninvånarna att förbereda sig inför olika situationer? Behövs det olika metoder för att skapa engagemang hos olika grupper av befolkningen?
  • Vilka lokala risker bör besökare och invånare i din kommun känna till?
  • Vilken information tror du att de behöver inför sådana händelser?
  • Fundera på hur befolkningssammansättningen ser ut i din kommun – finns det till exempel många äldre, unga eller nyanlända? Vilka olika behov har invånarna som du behöver tänka på när du utformar informationen?
Publicerad: 2017-02-14 kl. 13:24
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete