Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på tidning Foto: Johan Eklund, MSB

Det här är riskkommunikation

Tipsa om artikeln
I det här avsnittet kan du läsa om vad riskkommunikation är, och om vad som är viktigt att tänka på under arbetet.

Kortfattat innebär riskkommunikation att kommunicera om:

  • kända risker och hot
  • konsekvenserna som riskerna och hoten kan få för individen och samhället
  • hur privatpersoner, ansvariga myndigheter och andra aktörer kan förbereda sig för att minimera konsekvenserna av en samhällskris

Din uppgift när du tar fram kommunens riskkommunikation är alltså att hjälpa kommuninvånarna att förstå vilka kriser som skulle kunna inträffa och vad de själva kan förbereda och tänka på för att mildra konsekvenserna om något skulle hända. Med stöd av riskkommunikationen ska invånarna kunna fatta självständiga beslut och bedöma vad de behöver göra.

Bra riskkommunikation sparar tid vid en kris

När en samhällskris inträffar blir tiden knapp och det gäller att snabbt kunna informera, vägleda och svara på frågor från både privatpersoner och medier.

Om det då redan finns bra riskkommunikation att bygga vidare på sparar det både tid och arbete i en pressad situation. Informationen om hur människor bör agera och vart de ska vända sig kan nämligen enkelt anpassas och återanvändas vid en lokal samhällskris.

Ledord: öppen, trovärdig och lyhörd

När du arbetar med riskkommunikation är det viktigt att vara öppen och trovärdig. Det betyder att du ska ge informationen på ett ärligt, sakligt och tydligt sätt, så att det inte råder några tvivel om vad som gäller eller om hur kommunen arbetar med riskerna. Det är också viktigt att vara lyhörd, eftersom risker, hot och krisberedskap kan väcka en del frågor.


Att diskutera

  • På vilket sätt kan ni verka för att människor ska kunna fatta självständiga beslut och göra egna bedömningar under en samhällskris?
  • Vilken sorts information kan ni förbereda inför möjliga händelser i er kommun? Vad behöver invånarna veta och förbereda för att klara sig om en samhällskris inträffar?
  • Vilka frågor och tankar om risker, hot och krisberedskap kan invånarna i er kommun tänkas ha?
Publicerad: 2017-02-14 kl. 13:24
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete