Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på tändsticka som tänds mot tändsticksask Foto: Johan Eklund, MSB

Skriv begripligt

Tipsa om artikeln
I det här avsnittet får du råd om hur du gör för att skriva enkel och begriplig text för att nå fram med budskapen.

Kommunens riskinformation på webben behöver nå ut brett, vilket ibland kan vara en utmaning. "Allmänheten" är en stor grupp med olika förutsättningar att läsa och förstå text.

Därför är det viktigt att texten också ska fungerar för läsare med få förkunskaper och mindre läsvana. Det gör att läsarna inte behöver ägna så mycket tid och kraft på att ta sig igenom texten, utan istället kan reflektera över innehållet, bedöma situationen och agera. 

Begriplig text med budskapet i fokus, vardagliga ord och ett personligt tilltal

Att skriva enkelt och begripligt betyder inte att du ska använda barnspråk eller ta bort viktig information, utan snarare att du ska anpassa texten med några enkla skrivknep.

1. Gå rakt på sak

Börja med att säga det viktigaste, och vänta med längre förklaringar och bakgrundsbeskrivningar.

Undvik Skriv hellre
På grund av Gullberg kommuns geografiska läge i en dal nära en sjö är kommunen känslig för översvämningar. Om det till exempel regnar mycket på kort tid kan Gullberg kommun drabbas av svåra översvämningar.

2. Välj vanliga, vardagliga synonymer om sådana finns

Med vanliga ord är det större chans att fler förstår precis vad du menar.

Undvik Skriv hellre
nederbörd regn

3. Förklara de fackord och fackuttryck du inte kan byta ut

Tänk på att många typiska krisberedskapsord är just fackuttryck som kan vara svåra att förstå utan förkunskaper.

Undvik Skriv hellre
Då begär räddningstjänsten ett VMA. Då begär räddningstjänsten ett så kallat Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Då ljuder tyfonerna med starka, upprepade signaler.

4. Använd ett personligt tilltal – skriv "du"

Undvik att prata om kommuninvånarna i texten, försök att prata med dem istället.

Undvik Skriv hellre
För de som bor i Lillby är uppsamlingsplatsen Hasselbladsskolan. Om du bor i Lillby är Hasselbladsskolan din uppsamlingsplats. 

Anpassa texten för webben – sätt mellanrubriker och ha korta stycken

Människor som läser på webben vill snabbt skaffa överblick och avgöra om texten är relevant för dem. Om de dessutom undrar över något söker de målmedvetet och effektivt svar på sina frågor.

Därför behöver alla texter som ska publiceras på webben mellanrubriker och text som är uppdelad i flera, kortare stycken.

  • Skriv en mellanrubrik för varje viktigt budskap i texten. Den läsare som bara skummar igenom mellanrubrikerna utan att läsa hela texten ordentligt ska ändå få en uppfattning om vad texten innehåller och vad den vill förmedla.
  • Formulera viktiga råd som uppmaningar och gör mellanrubriker av dem. Då blir det extra tydligt för läsaren vad som gäller och vad som behöver göras.
  • Gör mellanrubrikerna så informativa som möjligt. De mellanrubriker som inte går att göra uppmaningar av kan du skriva som påståenden som ger kärnan i det du vill ha sagt.

Lyft vinsterna – undvik pekpinnar och krav på ansvar

För att nå fram med riskinformationen bör du undvika att uppmana enskilda att ta ansvar, eller informera om att enskilda är skyldiga att agera på ett visst sätt. Det uppfattas ofta som pekpinnar och kan få människor att värja sig. Visa istället på vad individen har att vinna på att förbereda sig, att tänka över sina behov och att planera utifrån dem.

Överväg om krisberedskapsorden passar i sammanhanget

Inom området krisberedskap används många begrepp som kan vara svåra att förstå och skilja från varandra. Begreppen kan också tolkas olika även av personer som arbetar med krisberedskap. I den här översikten ser du vad begreppen betyder och hur du kan tänka kring att använda dem.

Publicerad: 2017-02-14 kl. 13:24
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete