Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Varningssystem för solstormar

Tipsa om artikeln
MSB erbjuder tillsammans med Svenska kraftnät och SMHI en varningstjänst för kraftiga solstormar.
Varningarna är baserade på en vedertagen skala med gradering från 1 - 5 för att kunna bedöma möjliga effekter av en inkommande solstorm. Den togs fram av amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) för att underlätta kommunikationen med aktörer och allmänheten genom att fokusera på att beskriva den infrastruktur som kan påverkas vid olika nivåer. Skalan är indelad efter tre fenomen: bortfall av kortvågig radiokommunikation, ökade nivåer av strålning på grund av protonhändelser samt geomagnetiska stormar.
  • R-skalan beskriver kortvågig radiokommunikation och navigeringssystem baserat på GNSS kan störas eller slås ut tillfälligt.
  • S-skalan beskriver om satelliter riskerar att slås ut tillfälligt eller skadas, kortvågig radiokommunikation och navigeringssystem baserat på GNSS kan störas eller slås ut tillfälligt samt viss flygtrafik på höga höjder och polarnära latituder kan påverkas av ökade strålningsdoser.
  • G-skalan beskriver styrkan på den geomagnetiska stormen och möjliga konsekvenser, så som för elnätet, rörledningar, kortvågig radiokommunikation och navigeringssystem baserat på GNSS.

Om prognosen visar att sannolikheten överstiger 40% för att någon av dessa skalor kommer upp i nivå 3 eller högre skickas en varning ut till berörda aktörer. Om G-skalan uppnår nivå 4 så upprättas även telefonkontakt mellan beredskapsfunktioner för att säkerställa att varningen har nått ut till alla berörda.

 

 

Publicerad: 2018-08-30 kl. 13:47 | Senast granskad:2018-08-31 kl. 10:30
Kontakt:
Kristoffer Hultgren Kristoffer.Hultgren@msb.se

MSB:s arbete med naturolyckor
Antal