Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Är skred vanligt i Sverige?

Tipsa om artikeln
Under de senaste 100 åren har stora skred blivit vanligare, vilket troligtvis beror på att den naturliga jämvikten har rubbats genom människans ingrepp i naturen samt klimatförändringar. I Sverige inträffar skred som omfattar mer än en hektar i genomsnitt vartannat till vart tredje år.
Skredens fördelning över året i södra Sverige respektive norra Sverige. Diagrammet är baserat på tillgänglig statistik från Svenska skred (Inganäs & Viberg 1979).
Diagrammet visar skredens fördelning över året och är baserat på tillgänglig statistik från svenska skred från år 1648 till och med 1979. Av skreden inträffade 126 i Götaland och Svealand och 26 i Norrland.
(Källa: Inganäs & Viberg, Inventering av lerskred i Sverige, 1979).
 
Det är vanligt med skred och ras i samband med snösmältning, tjällossning samt perioder då det regnar mycket. Av nederbörd som faller tränger en stor del ner i jorden och bildar grundvatten. Då grundvattennivån höjs ökar portrycket i jorden och sannolikheten ökar för att ett skred eller ras inträffar. Detta är vanligt under vår och höst.
 
På sommaren avdunstar mycket av nederbörden samt att växterna suger upp mycket av markvattnet. Generellt sjunker då grundvattennivån och sannolikheten för skred minskar.
Publicerad: 2010-08-10 kl. 11:11 | Senast granskad:2017-06-07 kl. 10:42
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap