Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Förebyggande åtgärder

Tipsa om artikeln
Skred och ras kan förebyggas.
Utlagt erosionsskydd och avschaktning av slänt, Viskabacka, Mark Foto: S. Edsgård, SRV 2000
Utlagt erosionsskydd och avschaktning av slänt, Viskabacka, Marks kommun 
Foto: S. Edsgård, MSB 2000
 
Valet av förebyggande åtgärd är beroende av problemets art. Åtgärden måste väljas med hänsyn till förhållandena i den aktuella slänten, tillgängligt utrymme och ekonomi. Dessutom måste hänsyn tas till kultur-, miljö- och naturintressen.
 
Man bör även se över vilka konsekvenser ett skred kan få samt och väga detta mot kostnaderna för åtgärden. Ibland är det samhällsekonomiskt billigast och säkrast att utrymma och riva hotade hus.
 
Det är viktigt att valet av förstärkningsåtgärd syftar till att motverka den egentliga orsaken till den otillfredsställande stabiliteten.
 
Illustration: En slänt som inte har tillräcklig stabilitet kan vara för hög (H) och brant (n) eller belastat s för hårt (q) i förhållande till sin skjuvhållfasthet (Tf).
En slänt som inte har tillräcklig stabilitet kan vara för hög (H) och brant (n) eller utsatt för för stor belastning (q) i förhållande till sin skjuvhållfasthet (Tf). Förstärkningsåtgärden går ut på att förändra en eller flera av dessa parametrar.  
Publicerad: 2010-08-10 kl. 11:22 | Senast granskad:2017-05-24 kl. 14:11
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap