Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kyrkvikenskredet, Kramfors kommun, 1 – 4 februari 1959

Tipsa om artikeln
Kyrkviken ligger ca 1 km söder om Kramfors. Jordlagren bestod av siltig lera, delvis sulfidflammig, och varvig silt. Lerjordens skjuvhållfasthet var låg. Nära den fasta bottnen fanns ett lager högsensitiv lera med ca 1 m mäktighet.

Skredbeskrivning

Det första skredet skedde natten mellan 1 och 2 februari. Skredkanten nådde fram till den tryckbank som lagts ut efter geotekniska undersökningar som utförts 1956–57, då områdets bedömts ha en viss skredbenägenhet. Det andra skredet tog med sig tryckbanken och nådde fram till en järnvägsbank. Vid det tredje skredet följde järnvägsbanken med, och de mindre skred som följde gjorde att den totala längden av den utglidna järnvägsbanken blev drygt 100 m.
 
Den slutliga längden blev cirka 600 m, och massorna från skredet gled ca 700 m längs Kyrkvikens botten till vikens djupare delar.

Förutsättningar och orsaker

Landhöjningen har successivt förändrat jämviktsförhållandena i viken. Intill skredområdet låg en tipp för sopor och tunga schaktmassor vilka tillsammans med vibrationer från intilliggande järnväg säkerligen medfört påfrestningar på jorden. I slutet på januari tippades stora massor blötsnö vid tippen, vilket sannolikt var den utlösande faktorn till skredet.
Publicerad: 2010-08-10 kl. 15:04
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap