Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Moränskredet vid Elmaberget, Överkalix kommun, äldre än 8 000 år

Tipsa om artikeln
Elmaberget ligger ca 20 km NNO om Lansjärv. På den flacka moränsluttningen sydväst om Elmaberget finns ett skredärr som tillsammans med skredmassorna är ett ca 15 ha stort skredområde.
Skredet är genom sin storlek och utformning representativt för de ca 50 moränskredärr som är kända i Norrbottens inland. Skredmassorna täcks till viss del av torvmark.

Genom kol 14-datering av den understa delen av torven i skredområdet har skredet åldersbestämts till att vara äldre än 8000 år. Utlösande faktor för moränskreden torde ha varit jordbävning. I Lansjärvsområdet har förkastningsrörelser som är yngre än 9000 år dokumenterats.

 R Lagerbäck, SGU
Foto: R.Lagerbäck,SGU
Publicerad: 2010-08-10 kl. 15:18
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap