Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bergraset vid Taberg, Jönköpings kommun, 29 januari 1990

Tipsa om artikeln
Taberg ligger 12 km sydväst om Jönköping. Taberg är ett kupolformat berg, som reser sig 100 meter över omgivningen, och är Smålands näst högsta punkt, 343 meter över havet. Berget består av titanomagnetitförande hyperitdiabas och bergarterna har brantstående strukturer.
Vattentryck i sprickorna i kombination med upprepad frysning och smältning, orsakar mekanisk vittring. Vid bergets fot har järnvägen mellan Jönköping och Vaggeryd dragits genom en smal dalgång invid en 30-40 m hög bergkant.
 
På den plats raset inträffade fanns ett överhäng, det vill säga att en del av berget stack ut enligt figuren nedan. Drygt 100 m³ bergblock rasade ner på järnvägen. Tack vare ett rasvarningssystem längs järnvägslinjen stoppades tågtrafiken.
 
På grund av branternas höjd försvårades förstärkningsarbetet. De åtgärder som vidtogs var bergbultning, skrotning, dubbning och montering av långa dragstag utfördes.
 
 Bergutfall när brantstående berg rasar. Principskiss för bergförstärkningar. Illustratrion Alf Lindmark, Solcon AB
Bergutfall när brantstående berg rasar. Principskiss för bergförstärkningar.
Illustration: A. Lindmark, Solcon AB
Publicerad: 2010-08-10 kl. 15:16
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap