Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skred, ras och erosion

MSB förser landets kommuner och länsstyrelser med kartor över bebyggda områden där det finns risk för ras, skred och slamströmmar. Kommuner kan söka statsbidrag hos MSB för att finansiera förebyggande åtgärder.

Vad är skred, ras och erosion? Var och varför inträffar de? Hur kan de förebyggas? Här finner du svar på frågorna och exempel på skred, ras och erosioner som tidigare har inträffat, beskrivna i bild och text.
 
 
 

Exempel skred och ras

I menyn till vänster har vi samlat exempel på inträffade skred, ras, slamströmmar och ravinutveckling i Sverige.

Förebyggande åtgärder

Skred och ras kan förebyggas.

Varför inträffar skred och ras?

Skred och ras kan uppstå både av naturliga skäl och på grund av människans påverkan på naturen. Ofta handlar det om en kombination av flera faktorer. Störst risk för skred och ras är det i jordslänter som innehåller jordlager med låg hållfasthet och i bergslänter med svagheter i berggrunden.

Är skred vanligt i Sverige?

Under de senaste 100 åren har stora skred blivit vanligare, vilket troligtvis beror på att den naturliga jämvikten har rubbats genom människans ingrepp i naturen samt klimatförändringar. I Sverige inträffar skred som omfattar mer än en hektar i genomsnitt vartannat till vart tredje år.
Ansvarig för informationen
För informationen om skred och ras svarar tre myndigheter:
 
Statens geotekniska institut 
 
Sveriges geologiska undersökning 
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap