Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrandriskkarta FWI

Tipsa om artikeln
Skogsbrandriskkarta FWI visar hur lätt en brand sprider sig och hur brandbeteendet är i terrängen.
 
 
5E - Extremt stor brandrisk
Förekommer ofta i samband med långvarig torka och högsommarvärme. Här kan det vara extremt torrt eller att brandförhållandena är exceptionellt svåra. Bränder blir ofta häftiga och får en snabb utveckling. Toppbränder kan förekomma.
Här ska man vara mycket försiktig vid eldning. I många kommuner innebär "5E" eldningsförbud.

5 - Mycket stor brandrisk
En brand kan utveckla sig mycket snabbt och häftigt. Toppbränder kan förekomma.
Här ska man vara mycket försiktig vid eldning. I många kommuner innebär "5" eldningsförbud.

4 - Stor brandrisk
Här sprider sig en brand normalt av sig själv. Det är påtaglig risk för brandspridning.

3 - Normal brandrisk
Vegetationen brinner, men inte med särskilt stor spridningshastighet.

2 - Liten brandrisk
I vissa skogstyper kan det vara svårt för en brand att sprida sig.

1 - Mycket liten brandrisk
  

Brandrisken kan variera lokalt

Brandrisken på kartan är en prognos för eftermiddagen med förväntad nederbörd fram till klockan 20.00. Efter en längre torrperiod kan brandrisken fortfarande lokalt vara stor även om närliggande områden har fått regnskurar. Kartan bygger på beräkningar för prognosrutor om 11 x 11 km (medelvärdet i rutan). Därför kan det lokalt finnas områden som har högre eller lägre risk än vad prognosen anger. Brandbeteendet och brandrisken påverkas starkt av olika väderfaktorer. Vilket ofta gör att brandrisken snabbt ändras om vädret ändrar sig.
 
Även om brandrisken och brandbeteendet har ett lågt värde kan det vara olämpligt att elda om det är torrt eller har varit en längre tids torka. Bedömningen om brandrisk görs bäst lokalt. Om du är osäker på brandrisken i ditt område, kontakta räddningstjänsten i kommunen för besked och råd om eldning och om vilka regler som gäller (till exempel eventuellt eldningsförbud). Besök gärna SMHI:s webbplats för uppdaterade väderprognoser i ditt område.
 
Publicerad: 2012-04-10 kl. 09:00 | Senast granskad:2015-04-10 kl. 10:29
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete