Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gräsbrandrisk

Tipsa om artikeln
Under våren beror gräsbrandsrisken på vädret och på om det finns gammalt gräs från förra året som kan börja brinna. Gräsbrandsrisken börjar vanligen i februari i södra Sverige och avslutas i juni i norr.

Du kan även följa aktuell brandriskprognos i vår app BRANDRISK Ute.

Den aktuella vädersituationen påverkar gräsbrandrisken. Risken kan förändras snabbt till exempel när snön smälter bort i vissa lägen. Gräsbrandrisken gäller givetvis bara där det är snöfritt. Observera att gräsbrandriskprognosen körs året om och att prognosen endast avser gammalt fjolårsgräs. Uttorkat gräs på sommaren eller hösten kan också brinna. Skogsbrandriskprognoserna kan under sommaren och hösten ge vägledning och hur uttorkat gräs kan brinna.

Ser du inte kartan? Prova i en annan webbläsare,  exempelvis Firefox eller Edge.

 

Kartan bygger på SMHI:s beräkningar för gräsbrandsrisk som tar hänsyn till väderförutsättningarna och till om fjolårsgräs kan vara brännbart. Framför allt väger man in fuktigheten i gräsbädden och i luften. Kartan visar också när så mycket nytt grönt gräs vuxit upp att brandrisken hämmas.

Men långvarig torka och högsommarvärme kan göra att även årets uppväxta gräs kan torka ut och bli brännbart. Följ prognoserna för skogsbrand som ger en god vägledning om risken för brand i vegetation under sommaren och hösten.

 

Ljusgrå markering på kartan innebär att beräkningarna visar att marken är snötäckt.Ljusgrå markering på kartan innebär att beräkningarna visar att marken är snötäckt. Då är det alltså inte gräsbrandsäsong.

I de orangefärgade områdena kan fjolårsgräs börja brinna om väderförhållandena medför att gräset torkar upp.

I de orangefärgade områdena kan fjolårsgräs börja brinna om väderförhållandena medför att gräset torkar upp. Risken för gräsbrand är liten eller måttlig. Lokala variationer eller snabba väderomslag kan dock medföra att gräsbrandsrisken snabbt kan ändras mot prognosen.

 

Den  röda markeringen  på kartan anger stor risk för gräsbrand.Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. Prognosen innebär att förhållandena antas bli sådana att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt. Lokala variationer eller snabba väderomslag kan dock medföra att gräsbrandsrisken snabbt kan ändras mot prognosen. 

 

Markeringar med gröna linjer innebär att det fortfarande finns fjolårsgräs.

 

Markeringar med gröna linjer innebär att det fortfarande finns fjolårsgräs, men att nytt grönt gräs börjat komma. Risken för gräsbränder blir mindre, allteftersom nytt gräs växer in.

 

Grön markering betyder att nytt grönt gräs har vuxit upp. Risken för rena gräsbränder är liten.

Grön markering betyder att nytt grönt gräs har vuxit upp. Risken för rena gräsbränder är alltså liten.

Publicerad: 2012-02-28 kl. 10:10 | Senast granskad:2019-02-27 kl. 11:43
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete