Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrandriskkarta HBV

Tipsa om artikeln
Skogsbrandriskkarta HBV anger vatteninnehållet i de markskikt som har störst betydelse för skogsbrandsfaran. Graden av uttorkning i marken påverkar vegetationens vattentillgång och vatteninnehåll och har därmed stor betydelse för antändningsrisken i skogsmark.
 

  

Markförhållandena beskrivs på kartan med sex olika markfuktighetsindex, där röd (5E), ljusröd (5) och orange (4) färg representerar torra förhållanden då antändningsrisken är stor. Indexen 5E och 5 förekommer i samband med långvarig torka, då det är mycket torrt även i djupare markskikt. Eftersom vegetationen då är uttorkad, kan antändning under dessa förhållanden ofta leda till att en svår brand utvecklas.

Brandrisken kan variera lokalt

Brandrisken på kartan är en prognos för eftermiddagen med förväntad nederbörd fram till klockan 20.00. Efter en längre torrperiod kan brandrisken fortfarande lokalt vara stor även om närliggande områden har fått regnskurar. Kartan bygger på beräkningar för prognosrutor om 11*11 km (medelvärdet i rutan). Därför kan det lokalt finnas områden som har högre eller lägre risk än vad prognosen anger. Brandbeteendet och brandrisken påverkas starkt av olika väderfaktorer, vilket ofta gör att brandrisken snabbt ändras om vädret ändrar sig.

Även om brandrisken och brandbeteendet har ett lågt värde kan det vara olämpligt att elda om det är torrt eller har varit en längre tids torka. Bedömningen om brandrisk görs bäst lokalt. Om du är osäker på brandrisken i ditt område, kontakta räddningstjänsten i kommunen för besked och råd om eldning och om vilka regler som gäller (till exempel eventuellt eldningsförbud). Besök gärna SMHI:s webbplats för uppdaterade väderprognoser i ditt område.
Publicerad: 2012-04-10 kl. 09:00 | Senast granskad:2017-04-28 kl. 15:04
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete