Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Skogsbrand och vegetationsbrand

Tipsa om artikeln
Det är olika runt om i Sverige hur stor risken är för brand i skog och vegetation. Det beror på att vissa delar av landet drabbas mer av torka. En brand beter sig också på olika sätt beroende på hur vegetationen ser ut.
Risken för brand i skog och vegetation styrs av både väderförhållandena och hur vegetationen (växtligheten) ser ut. Det förebyggande skyddet måste därför anpassas lokalt.

Några verktyg som kan användas för att få en uppfattning om aktuell brandrisk:  

Vid torka eller andra extrema förhållanden kan det behövas särskilda brandskyddsåtgärder. Kommuner eller länsstyrelser kan också besluta om eldningsförbud.

Inom EU-samarbetet är skogsbrandskyddsfrågorna viktiga. Flera av medlemsländerna inom södra EU utför omfattande åtgärder för att förebygga skogsbrand.
Publicerad: 2010-02-08 kl. 10:09 | Senast granskad:2019-01-18 kl. 09:20
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete