Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bollnäs 1916 Bollnäs 1916

Historiska översvämningar

Tipsa om artikeln
Globalt sett orsakar översvämningar årligen många dödsoffer och leder till stora ekonomiska skador.
Sverige har varit relativt förskonat från översvämningar, men har under årens lopp drabbats av ett antal extrema händelser som har orsakat stora kostnader för samhället.
 
I Sverige infördes år 2009 förordningen om översvämningsrisker som reglerar hanteringen av översvämningar. Som underlag till arbetet med denna förordning genomförde Länsstyrelserna under 2010 en inventering av de översvämningar som under åren 1901-2010 lett till ogynnsam påverkan på människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet. Totalt har 190 översvämningar bedömts haft betydande påverkan.
 
Översvämningar i Sverige 1901–2010
Under hösten 2010 genomfördes en inventering av de översvämningar i Sverige som lett till ogynnsam påverkan på människors hälsa, miljön, ...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB355
Antal
Ej i lager
 
 
Under 2011 har ett antal länsstyrelser arbetat vidare och kompletterat inventeringen med uppgifter om mindre översvämningar som inte haft betydande påverkan. Den insamlade informationen är ett värdefullt underlag för arbetet med hantering av översvämningsrisker.
 

Inträffade kustöversvämningar

MSB har genomfört en bedömning av konsekvenserna av översvämningar vid inträffade höga havsnivåer i Sverige. De händelser som studerats innefattar de högsta uppmätta havsvattenstånden från 1980 till januari 2017. Översvämningar beskrivs i rapporten Höga havsnivåer och översvämningar.
Publicerad: 2012-01-25 kl. 10:00
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete