Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Steg 1: Områden med betydande översvämningsrisk

Tipsa om artikeln
Under steg 1 genomförs en landsomfattande bedömning för att identifiera områden med betydande översvämningsrisk.

Bedömningen görs genom att analysera antal boende och antal anställda samt påverkade intressen inom människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet inom områden med risk för översvämning.

Under första cykeln i arbetet med förordningen (2009:956) om översvämningsrisker identifierades 18 områden i Sverige med betydande översvämningsrisk. Under 2017 har arbetet med den andra cykeln påbörjats och en översyn av områden med betydande översvämningsrisk har genomförts.

Vid översynen av områden har nya översvämningskarteringar med ny höjddata och klimatanpassade flöden använts. Nytt för andra cykeln är också att kustöversvämningar har analyserats. Översynen har resulterat i att 25 områden med betydande översvämningsrisk har identifierats.

Identifierade områden vid vattendrag

Alingsås (Säveån)
Borås (Viskan)
Falun (Dalälven)
Göteborg (Göta Älv, Mölndalsån, Säveån, Kungsbackaån)
Haparanda (Torne älv)
Karlstad (Klarälven)
Kristianstad/Åhus (Helge å)
Kungsbacka (Kungsbackaån)
Norrköping (Motala ström)
Uppsala (Fyrisån)
Örebro (Svartån)

Identifierade områden vid sjöar

Jönköping (Vättern)
Karlstad (Vänern)

Identifierade områden vid havet

Göteborg
Halmstad
Helsingborg
Kalmar
Karlshamn
Karlskrona
Kristianstad/Åhus
Kungsbacka
Landskrona
Malmö
Skanör/Falsterbo och Höllviken/Ljunghusen
Stenungsund
Stockholm
Trelleborg
Uddevalla
Ystad


Områden med betydande översvämningsrisk.

Identifierade områden från cykel 1

Åtta områden som identifierades under första cykeln uppfyller inte längre uppställda kriterier för att identifieras igen. Detta beror framförallt på att nya, mer detaljerade, översvämningskarteringar har använts. Antalet boende, antalet anställda och påverkade intressen inom tätorter med risk för översvämning har också förändrats. Att ett område inte identifieras igen innebär dock inte att arbetet enligt förordningen om översvämningsrisker avslutas. Arbetet med att genomföra åtgärder för att nå målen som är framtagna i riskhanteringsplanerna för dessa områden fortsätter fram till 2021.

Värnamo
Edsbyn
Lidköping
Lindesberg
Malung
Vansbro
Vännäsby
Älvsbyn

Publicerad: 2011-06-21 kl. 11:29 | Senast granskad:2019-03-07 kl. 13:34
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete