Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Scenario värmebölja

Tipsa om artikeln
Det första scenariot som tagits fram är en värmebölja. Klimatmodelleringar visar att värmeböljor kommer att inträffa allt oftare och bli mer extrema på grund av klimatförändringar framåt i tiden. Detta scenario bygger på en verklig värmebölja som inträffade i Osby 1994.
Fakta
Som en del i Länsstyrelsernas regeringsuppdrag att samordna det regionala klimatanpassningsarbetet har Länsstyrelserna tagit initiativ till framtagande av händelsescenarier som inkluderar förväntade klimatförändringar.
 
 
Förändringar i temperaturserien har gjorts utifrån en förväntad utveckling mot ett mer extremt och varmare klimat. Scenariot beskriver en händelse som skulle kunna inträffa inom de närmaste årtiondena någonstans i södra Sverige.
 
Scenariot erbjuds till kommuner, landsting och andra aktörer som ett verktyg att använda för att inkludera klimatanpassning i risk- och sårbarhetsarbetet. Scenariot kan både användas både för dagens risk- och sårbarhetsanalyser, och för värmeböljor inom de närmsta årtiondena.
 
Det är fritt att ändra i scenariot för att anpassa syftet till den övning där det används, samt till regionala förhållanden. För en värmebölja längre fram i tiden än 2030 kan scenariot anpassas med hjälp av de klimatscenarier som finns för olika delar av Sverige.
 
Scenariot har tagits fram genom ett samarbete mellan klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelserna samt representanter från SMHI, MSB, FOI och Tingsryds kommun.
Publicerad: 2011-06-16 kl. 10:45
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete

 
Värmens påverkan på samhället
Antal