Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Scenario skyfall

Tipsa om artikeln
Det andra scenariot som tagits fram är ett skyfall. Även skyfall förväntas inträffa allt oftare och bli mer extrema i och med att klimatet förändras. Scenariot bygger på en verklig händelse i Hagfors/Råda 2004 som spetsats till utifrån förväntade klimatförändringar.
Extrema väderhändelser har under de senaste åren fått omfattande konsekvenser för olika funktioner i samhället, och klimatförändringarna förväntas leda till än mer extrema väder framöver. Var de största regnmängderna kommer går inte att förutspå även om sannolikheten att vissa områden drabbas är högre. Alla platser kan drabbas och att skapa en beredskap för skyfall är ett sätt att öka kommunens robusthet.
 
Scenariot erbjuds till kommuner, landsting och andra aktörer som ett verktyg att använda för att inkludera klimatanpassning i risk- och sårbarhetsarbetet. Scenariot kan användas både för dagens risk- och sårbarhetsanalyser, och för skyfall inom de närmsta årtiondena.
 
För ett skyfall längre fram i tiden än 2030 kan scenarierna anpassas med hjälp av de klimatscenarier som finns för olika delar av Sverige. Det är fritt att ändra i scenarierna för att anpassa syftet till den övning där de används, samt till regionala förhållanden.
 
Scenariot för skyfall har tagits fram genom ett samarbete mellan klimatanpassningssamordnare på länsstyrelserna samt representanter från SMHI, MSB, Svenskt Vatten, SGI, Kristianstad samt Västerviks kommun.
Publicerad: 2012-01-04 kl. 11:03
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete

 
Värmens påverkan på samhället
Antal