Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Storm i ett förändrat klimat

Tipsa om artikeln
Om det blir blåsigare eller inte i Sverige är inte helt klarlagt. Olika modeller ger delvis olika resultat. Tendensen från modellscenarier är dock att såväl medelvinden som högsta byvind ökar.
Fakta
Storm kallas vinden både på land och till sjöss, när vindhastigheten är mellan 24,5 och 32,6 m/s.
 
Förändringen av de allra kraftigaste vindbyarna har beräknats med den ena av de modeller som användes i Klimat- och sårbarhetsutredningen. Resultaten visar på en viss ökning i större delen av landet. Det finns alltså en risk att stormar liknande Gudrun blir värre.
 
Stormar kan orsaka stora skador på infrastrukturen för elförsörjning, elektronisk kommunikation, vägar och järnvägar. På grund av samhällets stora beroende av el och tele blir de indirekta konsekvenserna stora.

Skador och effekter av storm : en kunskapsöversikt

 

 
Publicerad: 2009-11-09 kl. 15:31 | Senast granskad:2017-08-29 kl. 09:50
Kontakt: Enheten för brand- och olycksförebyggande arbete

 
Värmens påverkan på samhället
Antal